Mannen bak «Itsy Bitsy Teenie Weenie Yellow Polka Dot Bikini» ikke død likevel

Bedragerens kone sjokkert.

(Dagbladet.no): 76 år gamle Paul Vance fra Coral Springs, Florida, fikk seg et aldri så lite sjokk da han åpnet avisen i forrige uke.

I en nekrolog ble det nemlig hevdet at mannen som hadde skrevet superhiten «Itsy Bitsy Teenie Weenie Yellow Polka Dot Bikini» var død. Dette framstod for Vance som mildt sagt merkelig, siden det faktisk var han som hadde skrevet låta som ble spilt inn første gang i 1960.

- Skjønner du hvordan det er å få en telefon fra barnebarna som overraskende konstaterer at du er i live? Dette er ikke tull. Jeg er den jeg er, og jeg er stolt av det. Men disse opprigningene fra folk som tror jeg er død vil bare ikke stoppe, sier Vance til nyhetsbyrået AP.

- En pengemaskin

Det viste seg nemlig at den døde mannen gjennom mesteparten av livet hadde fortalt folk at han var mannen bak sangen. Kona hans trodde i det minste på dette, for hun var sitert i nekrologen.

Den døde mannens virkelige navn er Paul Van Valkenburgh, men han hadde opplyst at han skrev navnet under pseudonymet Paul Vance. Mangelen på royaltypenger forklarte han med at han hadde solgt rettighetene til sangen som ung.

Den ekte Paul Vance har imidlertid fått rikelig betalt for å ha skrevet sangen. Til nyhetsbyrået AP har han vist fram en bunke sjekker som beviser at han snakker sant.

- Sangen har vært en pengemaskin, sier han.

TREKKER NEKROLOGEN: Denne nekrologen gikk verden over i forrige uke. Nå viser det seg at mannen som skrev «Itsy Bitsy Teenie Weenie Yellow Polka Dot Bikini» likevel er i live. FAKSIMILE: MERCURY NEWS
TREKKER NEKROLOGEN: Denne nekrologen gikk verden over i forrige uke. Nå viser det seg at mannen som skrev «Itsy Bitsy Teenie Weenie Yellow Polka Dot Bikini» likevel er i live. FAKSIMILE: MERCURY NEWS Vis mer

Burde ikke stått fram

Enka etter Paul Van Valkenburgh er sjokkert over de nye opplysningene.

- Hvis denne andre mannen sier han skrev den, så er min mann en løgner. Hvis ikke er han en løgner selv, sier Rose Leroux til AP.

Men nyhetsbyrået - som har gjort grundigere undersøkelser denne gangen - konstaterer at Paul Vance faktisk er mannen som skrev sangen. Jim Steinblatt i The American Society for Composers, Authors and Publishers er nemlig en personlig venn av låtskriveren.

Rose Leroux sier hun skulle ønske at den ekte Paul Vance kunne latt være å stå fram.

- Det er så lenge siden. Jeg blir ganske fortvilet over at dette kommer ut nå. Hvis denne mannen har fått betalt for sangen, burde han ikke da være lykkelig? Paul kan ikke skade ham nå - han er død. Og vi kommer ikke til å kreve noe av royaltypengene.

«Itsy Bitsy Teenie Weenie Yellow Polka Dot Bikini» ble først spilt inn av Brian Hyland i 1960, og ble umiddelbart en nummer 1-hit.

Senere har låta dukket opp i en rekke reklamer og filmer - blant dem «Sister Act 2» og «Nerdenes Hevn».