Mannen bak J.K. Rowling og Harry Potter

Christopher Little bekrives som «en elskverdig stålmann».

(Dagbladet.no): Den 29 år gamle alenemoren J.K. Rowling likte navnet hans, syntes Christopher Little passet bra som utgiver på barneboka hun hadde skrevet.

Men hos agentbyrået havnet manuset i søpla. Sjefen sjøl hadde sagt at barnebøker ikke lønte seg og daværende kontorsjef Bryony Evens fulgte ordre.

Noe fikk henne likevel til å fiske synopsiset - uvanlig innbundet i svart - opp av papirkurven og vise det til Little.

- Jeg skrev tilbake til J.K. Rowling fire dager etter at vi mottok manuset. Jeg mente det var noe helt spesielt her, selv om vi ikke kunne gjette hva som ville skje, har han selv uttalt om hendelsen, ifølge The Observer.

Mangemillioner

Little solgte manuset til forlaget Bloomsbury for 2500 pund, bortimot 30 000 norske kroner. Bloomsbury har hatt enorm suksess med bøkene: Enkelte anlår at halvparten av det store forlagshusets økonomi er Potter-penger.

Med en formue på 540 millioner pund - eller 6,5 milliarder kroner - er Rowling i dag Storbritannias desidert rikeste forfatter og 13. rikeste kvinne. Hun er dessuten verdens nest rikeste kvinne innenfor underholdning etter Oprah Winfrey.

Men også Little har tjent seg opp en viss formue. Minst 50 millioner pund - nesten 600 millioner kroner - antas Potter-fortjenesten hans å ha vært.

NEI, DET ER IKKE HAN: Her er Rowling sammen men ektemannen Neil Murray, før premieren på «Harry Potter and the Order of the Phoenix» i London for to uker siden. Rowlings agent finnes det derimot ikke noe offisielt bilde av. Foto: REUTERS/SCANPIX
NEI, DET ER IKKE HAN: Her er Rowling sammen men ektemannen Neil Murray, før premieren på «Harry Potter and the Order of the Phoenix» i London for to uker siden. Rowlings agent finnes det derimot ikke noe offisielt bilde av. Foto: REUTERS/SCANPIX Vis mer

Avtalen ham og Rowling imellom har gitt Little 15 prosent av inntjeningen fra det britiske markedet og 20 prosent av reklame, film, det amerikanske markedet og fra oversettelser.

Elskverdig stålmann

- Han var den heldigste agenten noen sinne. Når noe slikt faller ned på nesetippen din er det flaks, men han har gjort det beste ut av det. Han måtte bygge opp en organisasjon for å forsvare og promotere sin forfatters rettigheter og har gjort alt veldig smakfullt. Han er en sjarmerende og elskverdig mann, men under overflaten er han laget av stål, sier forfatteragenten Ed Victor til The Observer.

- Forfatteragenturet var egentlig en hobby som startet ved en tilfeldighet da jeg hjalp en gammel venn i hans forfatterkarriere. Jeg hadde holdt på på fulltid i seks år da Harry Potter ankom, uttalte Little i 2003, i det som var hans eneste presseintervju så langt.

Han lar seg sjelden avfotografere, agentbyrået gir ikke ut bilder av ham og Dagbladet.no har dermed ikke et eneste bilde å vise til.

The Observer kan imidlertid fortelle at han er en 65 år gammel bestefar som har ivaretatt sin nordengelske arv og ikke latt rikdommen gå til hodet på seg.

Leser for barna

Lørdag gis den sjuende og siste boka om Harry Potter ut i 90 land. Usedvanlig strenge sikkerhetstiltak følger boka som har blitt forhåndssolgt i 1,8 millioner eksemplarer.

Ved midnatt natt til lørdag skal J.K. Rowling skal da lese fra boka for 500 utvalgte barn i naturhistorisk museum i London. 1200 øvrige barn vil møte Rowling når hun signerer eksemplarer av boka.

Christopher Little, derimot, blir neppe å se.

LES OGSÅ:

HER ER OMSLAGET: Og 01:01 natt til lørdag norsk tid selges de første eksemplarene i Norge.
POTTERINDUSTRI: En ung fan fikk et frimerke på nesa da Royal Mail lanserte nye Harry Potter-frimerker i London 17. juli 2007.