Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Mannen bak «The Martian»: - Aksel er et strålende valg

Kultromanen blir storfilm på rekordtid.

ASTRONAUT: Aksel Hennie har tusen fallskjermhopp bak seg, men skal lengre vekk fra jorda i sin neste hollywoodfilm, «The Martian». Foto: Jørn H Moen / Dagbladet
ASTRONAUT: Aksel Hennie har tusen fallskjermhopp bak seg, men skal lengre vekk fra jorda i sin neste hollywoodfilm, «The Martian». Foto: Jørn H Moen / Dagbladet Vis mer

(Dagbladet): I går bekreftet filmselskapet FOX nyheten om at Aksel Hennie har sikret seg en ny hollywoodrolle, denne gangen i storfilmen «The Martian», der han spiller mot blant annet Matt Damon.

Overlevelseshistorien fra Mars er basert på Andy Weirs suksessroman ved samme navn, og forfatteren har stor tro på teamet som allerede er i gang med innspillingen. I tillegg til Damon og Hennie fylles rollene av store navn som Jeff Daniels, Jessica Chastain og Sean Bean, mens science fiction-mesteren Ridley Scott tar regien.

- Det er helt fantastisk, for en rolleliste! Alt har virkelig klaffet for denne produksjonen, sier amerikanske Andy Weir til Dagbladet.

Forfatteren har også stor tro på Aksel Hennie i birollen som den tyske astronauten Alex Vogel.

- Jeg tror han er et strålende valg til rollen som Vogel. Jeg kjente til ham fra før, men har ikke sett noen av filmene hans, sier Weir.

- Aner ikke hva jeg gjorde riktig Overgangen fra bok til film har vært uvanlig rask til Hollywood å være, «The Martian» har nemlig bare vært i ordinært salg siden februar i år.

Bestselgeren har en noe spesiell historie: Weir prøvde først nemlig ikke å få den utgitt. Tidligere bokmanus han sendte rundt til forlag, hadde aldri blitt antatt.

- Det streifet meg rett og slett aldri at noen kunne være interessert i å utgi boka. Jeg hadde helt gitt opp å bli en utgitt forfatter, så for meg var boka et hobbyprosjekt jeg la ut på nettsiden min for moro skyld, forklarer Weir.

Etterhvert la Weir «The Martian» ut for nettsalg som e-bok til 99 cent, rundt syv kroner. På tre måneder solgte han 35 000 eksemplarer, og plutselig sto forlag og filmselskaper i kø for å sikre seg rettighetene.

UVENTET SUKSESS: Andy Weir har hatt et eventyrlig år. Nå blir boka hans filmatisert og oversatt til blant annet norsk. Foto: Crown Publishing
UVENTET SUKSESS: Andy Weir har hatt et eventyrlig år. Nå blir boka hans filmatisert og oversatt til blant annet norsk. Foto: Crown Publishing Vis mer

- Det kom fullstendig overraskende på meg. Jeg så for meg at boka bare kunne appellere til nerder som meg selv. Jeg forestilte meg aldri at den kunne bli så godt likt. Jeg aner fremdeles ikke hva jeg gjorde riktig, sier Weir i dag.

MacGyver på Mars Handlingen i «The Martian» starter med at astronaut Mark Watney blir etterlatt når NASA-teamet hans må evakuere planeten. Resten av historien er et kappløp med tiden for å finne en utvei før oksygen, vann, mat og andre forsyninger tar slutt. Samtidig jobber NASA på en desperat redningsaksjon, og hele jordens befolkning samler seg rundt dekningen av mannen på Mars.

Med en rekke finurlige løsninger, grundig researchet av Andy Weir selv, jobber Watney for å overleve på ørkenplaneten. Weir selv undrer på om det er den klassiske kampen mot naturen som appellerte så godt til leserne.

- Det er noe med et menneske som kjemper mot naturkreftene som gjør at man umiddelbart er på hans side. Kanskje boka også minnet folk om Apollo-programmets gullalder, da romfart fremdeles var nytt og spennende, spekulerer Weir.

Han har sagt opp jobben som software-programmerer for å vie seg til skriving, og er i gang med en ny science fiction-roman. Men romfart er visstnok ikke noe for ham selv.

- Jeg hadde aldri dratt til Mars, selv om jeg fikk muligheten. Jeg hadde ikke engang reist opp i bane rundt jorda. Det hadde vært altfor skummelt, avslutter Weir.

«The Martian» foreligger i norsk oversettelse 1. mars neste år, mens filmversjonen har planlagt premiere 27. november.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media