Freias grunnlegger

Mannen med den sosiale sjokoladedrømmen

150 år siden Johan Throne Holst – Freias visjonære direktør – ble født.

ET LITE STYKKE NORGE: Freiareklamen på Egertorget er blitt et landemerke i Oslo. Foto: Berit Roald ( NTB Scanpix
ET LITE STYKKE NORGE: Freiareklamen på Egertorget er blitt et landemerke i Oslo. Foto: Berit Roald ( NTB ScanpixVis mer
Kommentar

Gratis dusjbad i arbeidstiden. Europas vakreste kantine, utsmykket av Edvard Munch. Småhus med hageflekk.

Dette og langt mer fikk Freias arbeidere for rundt 100 år siden. Takket være en mann det er grunn til å hylle og minnes i år:

Johan Throne Holst, født 7. Februar for 150 år siden, ble Freia Chokoladefabriks kreativt framsynte, sosialt bevisste og avholdte, men også omstridte direktør. Han måtte kjempe mot grådige aksjonærer og mistenksomme fagforeninger. Da han ønsket å opprette fond til medisinsk forskning, motsatte aksjonærene seg. De ville heller ha mer i utbytte. Saken gikk til Høyesterett før han fikk viljen sin. Da han planla å gi arbeiderne rett til aksjer i bedriften, ble hans intensjoner dratt i tvil. Var det ikke kun for å binde arbeidernes lojalitet?

Trondheimsgutt, født til alle muligheter i en rik familie, men som ikke følte seg begavet nok til akademisk utdannelse. Mens storebrødrene, Peter og Alex, studerte medisin i Oslo, sluttet han i gymnasiet som 17-åring og ble handelsbetjent i farens butikk; J.M Holst Vin- og kolonialvarer en gros og en detail.

Unggutten som aldri ble høyere enn 160 cm, 25 cm kortere enn storebror Peter, var breddfull av sjarm og humor og salgstalent . Det bragte ham langt.

Dertil et råskinn i reklame. Hans skapende fantasi skulle gjøre Freias sjokolade foretrukket og ettertraktet, også utenfor Norge. Den storslagne lysreklamen for Freia på Egertorget i Oslo fikk han på plass i 1909. Tre år før inviterte han kunstnere til plakatkonkurranse. De beste utstilt hos Blomqvist. I 1920 fløy senere filmskaper Tancred Ibsen kysten rundt og slapp fra flyvemaskinen 2-3 millioner Freia-reklame over landet. Freia hadde motorbåt langs kysten og sjokoladeguttene var på plass i teatre og kinoer.

Throne Holsts kreativitet var grenseløs. Han rakk også å være kontroversiell politiker, forfatter, taler, festmenneske i en betydningsfull omgangskrets og avholdt far. Beundret av sønnene, som videreførte suksessen.

Mest skal han huskes som fremst i rekken av våre industriledere med velferd for arbeiderne, årtier før andre. Han ansatte landets første bedriftslege i 1916. Bygde hageby for arbeidere, tegnet av Morgenstierne & Eide, på Hasle i Oslo. Engasjerte Edvard Munch til å dekorere de ansattes spisesal med tolv malerier; Freiasalen med skulpturpark, tegnet av Ole Sverre. Østkantens aula, unik i Europa.

Han kjøpte lille Freia i 1892 med fire ansatte i en sliten gård på Rodeløkka. Han drømte om å skape en idealfabrikk. Og gjorde det.

Kilder: Erik Rudengs biografi «Sjokoladekongen», Wikipedia og SNL

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.