Mannen med ljåen

Historisk kriminalroman fra svensk bygd

BOK: Historiske kriminalromaner står og faller på om forfatteren har klart å fange tidskoloritten. Føler man seg virkelig satt tilbake i tida? Eller leser man en moderne fortelling som bare er sminket riktig og så plassert i gamle kulisser?

Lensmann

Bo R. Holmberg, en etablert barnebokforfatter i Sverige, tar oss definitivt med til Sverige anno 1847, en sommer hvor mannen med ljåen bokstavelig talt er på ferde oppe i nord. Holmgren har gitt personene sine både tanker og atferd som passer inn, det er ikke noe anakronistisk over oppførselen til verken lensmann Harald Morell eller den snikende gjerningsmannen. Morell er bokas helt, og en handlekraftig mann, men han sliter også med problemer på det hjemlige plan.

Hevner

Holmberg skildrer et primitivt jordbrukssamfunn hvor den altomfattende gudstroen danner et slags vern mot villskap og vold. Virkeligheten er hard, loven streng og utilgivelig. Lovens voktere - blant dem lensmann Morell - har likevel hendene fulle med alskens forbrytelser, men sjelden så brutale som denne sommeren.

Som tittelen antyder, er det en hevner ute - men hva han hevner og hvor mange ofre han har i sikte vet ikke lensmannen og hans hjelpere før de oppdager en inskripsjon på et ljåskaft.

Fortellerstilen til Holmberg er litt tørr til tider, men stort sett er det et fint driv i historien. Det er nok av fargerike personer å ta av, og forfatteren fletter også inn referanser til virkelige hendelser - gjerne av den pittoreske sorten - fra området. Som kriminalmysterium holder «Hevnens engel» så absolutt mål.