mannen med ni liv

50 cent får Eminem til å minne om Sigvart Dagsland. I går etterlyste politiet rapperen etter nok en skyteepisode.

EVENTYRET OM 50 cent startet sommeren 1999. I låten «How To Rob» forteller han med humor hvordan han skal rane alle datidens hotteste r\'n\'b-stjerner. Deriblant rapperen Jay-Z. Reaksjonene lot ikke vente på seg. Låten røyk ut av bootleg-sjappene og radiostasjonene i et forrykende tempo.

Men det var først da Jay-Z valgte å svare på dissingen med tekstlinjen «I\'m about a dollar/What the fuck is 50 cent», at rapmiljøet virkelig fikk øynene opp for den tidligere narkolangeren fra Queens.

- Jeg ble smigret. Jay-Z ville ikke svart tilbake mot noen han ikke synes var «hot». Det var først etter hans låt at jeg selv gikk til radio med låtene mine. Jeg vet ikke om jeg hadde hatt min karriere om det ikke var for hans låt, innrømte 50 cent i et intervju med Rolling Stone.

«HOW TO ROB» kom ut bare måneder før 50 cent skulle komme med sitt debutalbum på Columbia Records. Rapperen fortvilte over at det ikke var noen «buzz» rundt utgivelsen. I etterkant har han ikke lagt skjul på at låten ble lagd for å skape oppmerksomhet. Men plateselskapet likte dårlig murringen fra en haug med ydmykede superstjerner. De skulle få mer å bekymre seg for.

Litt etter klokken 11, onsdag 24. mai 2000, ble 50 cents liv forandret for alltid. Han var utenfor sin bestemors hus i Queens, New York. Han var på vei til en tattoo-sjappe og skulle videre i studio. Da han satte seg inn i kompisens bil, kom en annen bil opp på siden. En person sprang bort til 50 cent med en pistol. Mannen skjøt ni skudd fra kloss hold. 50 cent fikk kuler i hånden, hofta, leggen og brystet. En kule gikk gjennom venstre kinn og videre inn i munnen.

Noen uker senere ble mannen som skjøt drept.

50 cent avviser at han hadde noe med drapet å gjøre.

COLUMBIA RECORDS HADDEfått nok og 50 cent ble fristilt fra kontrakten. Men så snart han var på beina igjen, kastet han seg over mikrofonen. Historien om skyte-episoden gikk fort i hiphop-miljøet. Ni skudd i kroppen og mer aktiv enn noen gang!

50 cent ble en legende. Mystisk og tilsynelatende udødelig. I januar 2001 brukte han hver dag i kameraten Sha Money XLs studio hvor han lagde mixtape-låter for undergrunnsmarkedet. På få måneder ga han ut fem bootlegalbum og leverte til markedet i et tempo ingen rapper hadde gjort før han. Sammen med sitt crew G-unit kom det også en rekke utgivelser.

Eminem har senere fortalt at 50 cents overveldende comeback etter skyteepisoden fikk han til å stoppe opp. Men ikke lenge; han flydde 50 cent til LA for et møte og signet rapperen til han og Dr. Dres Shady/Aftermath-plateselskap.

- En av tingene som fascinerte meg med Tupac var at selv om han rimet de enkleste ord i verden, følte du at han mente det, at det kom fra hjertet hans. Det er det samme med 50 cent. Den samme auraen. Det har vært savnet siden Tupac og Biggie. Autentisiteten og ektheten bak det hele, forklarte Eminem til Rolling Stone.

- Jeg har aldri vært så spent på en artist som 50 cent og jeg har jobbet tett med Biggie og fulgt Dr. Dre og Snoop. 50 cent er en ny type beist, sa P.Diddy til MTV i februar.

50 CENT BLE født som Curtis Jackson 6. juli 1976, på sørsiden av området Jamaica i Queens, New York. Et røft dopstrøk og ynglested for fremadstormende narkolangere. Curtis kjente aldri faren. Mora, narkolangeren Sabrina Jackson, var bare femten år da hun fødte Curtis. Hun ble ikke så mye eldre. Knapt 23 år gammel ble hun drept i det man antar var et narkotikaoppgjør. 50 cent flyttet inn hos besteforeldrene, og hang stadig mer med de harde gutta i gata. 12 år gammel fikk han sine først 3,5 gram kokain, og tok over morens gamle yrke. I tiende klasse på ungdomsskolen ble 50 cent arrestert for besittelse av kokain. På dette tidspunktet var han en lovende bokser, et kjent gateikon, en ghettokjendis fryktet over hele Queens. 18 år gammel tjente han 40 000 kroner dagen på å selge kokain og heroin. Han hadde en hvit landrover og en Mercedes-Benz 400 SE, også den hvit i lakken.

50 cent brukte trusler og strategi for å holde grep om det viktigste salgsområdet. I et av hans fengselsopphold, ble han kjent med kriminelle fra Brooklyn. Tilbake på gata ansatte han dem til å rane rivaliserende Queens-langere. 50 cent lot ranerne beholde det de måtte finne av penger og verdisaker så lenge han fikk alt dopet.

- Kontinuitet er nøkkelen til all suksess. Hvis du konstant kan selge kokain uten at purken kommer, så blir du suksessfull. Og hvis du kontinuerlig lager kvalitetsmateriale på mixtaper, så vil det lage en forventning til albumet ditt, fortalte 50 cent i Rolling Stone-intervjuet.

SOMMEREN 1994 BLE 50 cent arrestert to ganger på tre uker. Han skjønte det gikk mot fengsel eller kirkegården Han begynte å jobbe mer med musikktalentet. Da han gjennom en kompis ble introdusert for Run DMCs legendariske dj Jam Master Jay i 1996, skjøt karrieren for alvor fart. I 1999 ble han plukket opp av Columbia Records som ga han 65 000 dollar i forskudd. 50 000 ga han til Jam Master Jay, 10 000 gikk til advokaten. Og hva gjorde 50 cent med sine 5000 dollar?

- Jeg kjøpte dop. Hvordan skulle jeg ellers holde meg selv i gang? Jeg spilte inn 36 låter på 18 dager. Så hadde jeg åtte måneder uten å gjøre noen ting, forteller han i et Rolling Stone-intervju.

Jam Master Jay ble drept i november i fjor. Det var tre måneder før 50 cents første ordentlige albumdebut «Get Rich Or Die Tryin\'». Og rapperen entret igjen rampelyset da han ble avhørt i forbindelse med mordet. En av teoriene er at Jay skal ha advart 50 cent mot å signe på plateselskapet Murder Inc., og at dette kan ha vært en av grunnene til drapet. 50 cent er også involvert i en langvarende feide med rapperen Ja Rule, som er signet på nettopp Murder Inc. Etter drapet på Jam Master Jay ble 50 cent satt under politibeskyttelse. Nylig ble 50 cents managere beskutt.

I FEBRUAR I år, ni år etter at han for alvor begynte å rappe, kom debutalbumet. På en uke ble det shippet ut 872 000 skiver fra amerikanske platebutikker. Det er den største salgstallet for noen debutant uansett sjanger, noensinne, i USA.

Det har virkelig tatt av for 50 cent. Selv om antallet livvakter øker for hvert intervju han gjør, bilen han kjører ikke bare må være skuddsikker, men også bombesikker, så er superstjernen i perlehumør. Åtte millioner skiver er solgt på verdensbasis. 25 000 i Norge. 50 cent har vært på date med Beyonce Knowles, og fått fanmail fra dattera til Mike Tyson. Noe Tyson senior ikke satte videre stor pris på.

I tillegg fortsetter 50 cent å posisjonere seg. Hans eget plateselskap G-unit Records gir ut skiva til crewet G-unit i november. Arbeidet med en film om hans liv er i gang. Han har fått sin egen skokolleksjon hos Reebok, og kleskolleksjon hos Ecko.

50 cent, som brukte en time på å lage monsterhiten «In Da Club», er for lengst i gang med oppfølgeren til «Get Rich Or Die Tryin\'» som er ventet tidlig neste år.

Rapperen tegnet nylig en livsforsikring på 80 millioner kroner. Hvis han dør, går pengene til hans seks år gamle sønn, Marquise. I går kom meldte World Entertainment News Network at 50 cent igjen var i politiets søkelys. Da 50 cent skulle sjekke inn vet hotellet Doubletree i Jersey onsdag kveld, ble det løsnet ti skudd. Rapperen og livvaktene hans forsvant fra stedet. Om ikke 50 cent melder seg, vil politiet utlyse arrestordre på rapperen som etter planen skal spille i Oslo Spektrum på torsdag.

Uansett har 50 cent nådd målet om å bli rik. Og har ikke dødd i forsøket. Ikke ennå.

SKUDDSIKKER: Et av skuddene som traff 50 cent i mai 2000, gikk gjennom venstre kinn og fjernet en u-formet bit av gommen på underkjeven. Det har gitt stemmen hans et særpreget slør ulikt alle andre rappere. - Det er en annerledes lyd når jeg snakker på grunn av lufta rundt tanna. Å bli skutt, fikset instrumentet mitt totalt, sa 50 cent til magasinet Rolling Stone.