Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Mannen med tusen jern i ilden

Nytt storverk om Jacob Aall.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ANMELDELSE: Jacob Aall var teolog, eier av Nes Jernverk, eidsvollsmann, stortingsrepresentant, ordfører, språkforsker og forfatter. Han var liberalist og royalist. En av hans samtidige, den åpenhjertige og frittalende Conrad Nicolai Schwach, beskrev Aall som «en lille, uanseelig Mand» — tålmodig og ydmyk.

Etter fire års arbeid har Arild Stubhaug nå fullført en nesten 600 siders biografi om Jacob Aall. Det er blitt en detaljert og saklig bok, tro mot den nye nøkterne, nesten minimalistiske biografisjangeren.

FORFATTER: Arild Stubhaug. Foto: ASCHEHOUG
FORFATTER: Arild Stubhaug. Foto: ASCHEHOUG Vis mer

Det en stil som kler hovedpersonen ganske godt. Matadoren All var sky og sjenert. Han mislikte festtaler og store ord.

Født til rikdom
Jacob Aall ble i 1773 født inn i en av Norges rikeste familier. Han hadde «et hurtigt Hoved», og studerte teologi i København og mineralogi i Tyskland. Da faren døde i 1798, brukte han arven til å kjøpe Nes Jernverk i Holt ved Tvedestrand for 170 000 riksdaler. En gruvearbeider tjente den gang 100 daler i året.

Blant de mest interessante avsnittene i Arild Stubhaugs bok er beretningene om det gamle brukssamfunnet på Nes med 400 «Sjæle», skole, sykestue og proviantmagasin. Vi får vite hvordan jernmalmen utvinnes, hvordan masovnen fyres opp med trekull, og hvordan det støpte rujernet blir bearbeidet og smidd til kniver, økser og ljåer. De kjente støpejernsovnene er mer enn et kapittel for seg, og er avbildet i mange vakre varianter.

Skiftet syn
Stubhaugs hovedanliggende er nok samfunnsborgeren Jacob All, slik han markerte seg i det nye Norge. Vi møter en mann som opprinnelig er skeptisk til en selvstendig nasjon løsrevet fra Danmark, og som synes patriotismen i 1814 gikk over alle støvleskaft. Men Aall gjorde sin plikt. Han dro til Eidsvoll som valgt representant for Nedenes amt og markerte seg som talsmann for den svensk-norsk union.

image: Mannen med tusen jern i ilden

Men det hører med til historien at den skeptiske og «ultraroyale» Aall etterhvert reviderte sitt samfunnssyn. Som stortingsmann og ordfører bidro han til demokratisering og frigjøring av den nye nasjonen, ofte i strid med den temperamentsfulle Karl Johan.

Solid og utmattende
Arild Stubhaug har skrevet en grundig, veldokumentert og solid biografi. Detaljene kan noen steder virke overveldende og utmattende, som name-droppingen av allehånde amtmenn, konferanseråder, tollforvaltere og proster på Jylland i Jacobs Alls studietid. De mange stortingsreferatene har en liknende, søvndyssende virkning på denne leser.

Jeg ville nok ønske at den saklige Arild Stubhaug heller hadde brukt tid og plass til å fargelegge, dramatisere og kommentere. Men et storverk er det blitt. En 20 siders utvidet bryllupsreportasje fra Stockholm 1823 i anledning prins Oscars ekteskapinngåelse med den 16-årige Josephine er uansett en bonus i biografien om Jacob Aall, en mann som i sannhet hadde «tusen jern i ilden».

Hele Norges coronakart