Mannen, myten og magien

Madibas bidrag til verden.

IKKE GANDHI:  Nelson Mandela er ikke en Gandhi. Han er ikke en ikke-voldens mann. Han er heller ikke magisk eller en Messias, men en høyst menneskelig mann! Og det er enda godt! For det betyr at andre kan gjøre som ham og følge i hans fotspor.  Foto: Torbjörn Selander
IKKE GANDHI: Nelson Mandela er ikke en Gandhi. Han er ikke en ikke-voldens mann. Han er heller ikke magisk eller en Messias, men en høyst menneskelig mann! Og det er enda godt! For det betyr at andre kan gjøre som ham og følge i hans fotspor. Foto: Torbjörn Selander Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det verserer mange historier og myter om Nelson Mandela om dagen. Slik måtte det kanskje bli. Alle kjenner ham best. Alle eier en bit av ham. Alle forguder ham. Han sies å være fantastisk, nærmest gudommelig. Han sies å være en ikke-voldens mann. En Messias. Mannen som mer enn noen tror på dialog, forsoning og fred!

Men Mandela er ikke en Gandhi. Han er ikke en ikke-voldens mann. Han er heller ikke magisk eller en Messias, men en høyst menneskelig mann! Og det er enda godt! For det betyr at andre kan gjøre som ham og følge i hans fotspor. Flere burde faktisk gjøre det istedenfor å beundre ham på avstand. For hans storhet ligger nettopp i hans menneskelighet, tilstedeværelse, folkelighet og demokratiske idealer.

Mandelas gave til Sør-Afrika og til internasjonal solidaritet dreier seg om fire ting: han er meget prinsippfast; en unik strateg; en grunnleggende demokrat og et høyst normalt menneske.

Mandela har gjennom årtier stått fast på prinsippene om demokrati, rettferdighet og frihet. Han har kjempet for disse prinsippene. Sittet 27 år i fengsel for dem. Og brukt resten av sitt liv til å være landsfader og rådgiver for en hel verden når det gjelder de samme prinsippene. Da han ble dømt for sabotasje og landsforræderi og fengslet i 1963 sa han «jeg har kjempet mot hvit dominans, og jeg har kjempet mot svart dominans. Jeg har holdt fast ved idealet om et demokratisk og fritt samfunn hvor alle mennesker lever sammen i harmoni og med samme muligheter. Dette er et ideal jeg vil leve for, og som jeg håper å se bli innfridd. Men om det kreves er det et ideal jeg er villig til å dø for».

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer