Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Mannen og havet

Vestlandsnaturen står i flott fok us når «Monstertorsdag» åpner Bergen internasjonale filmfestival i dag.

FILM: Himmel og hav i samspill over Jærens sanddyner kan være både monstrøst og fotogent. I alle fall er naturkreftene utnyttet for alt hva de er verdt i Arild Østin Ommundsens «Monstertorsdag».

Det er stort format over billedspråket i filmen.

Høye bølger og surfere som virvles rundt som småstein i kjempekreftene, er effektive metaforer for historier om holdningsløse mennesker som lar seg styre av tilfeldighetene. Men selve historien i «Monstertorsdag» - prøvelsene for å vinne kjærligheten - har en svakhet.

Trofé

At dette er en guttefilm fortalt på gutters premisser, kommer tydeligst fram i utviklingen av kvinnerollen, som er altfor endimensjonal for en realistisk film. Karen (Silje Salomonsen) er trofeet i vennekretsen. Først var hun dama til Even (Vegar Hoel), men i filmens innledning er Evens rolle redusert til en full og bitter forlover idet Karen skal gifte seg med Evens bestevenn Tord (Christian Skolmen) som hun venter barn med. Tord er strandens tøffeste surfer.

Så selvsikker er han, at når han må reise på business til Singapore, ber han Even passe trofeet, altså Karen.

Even forsøker å vinne henne tilbake ved å bli en bedre surfer enn Tord. Han er nybegynner, men allierer seg den danske mestersurferen Skip (Kim Bodnia) og meteorologen Sara (Iben Hjejle). Hun kan fortelle om elektrisitet i atmosfæren og konstellasjoner av lavtrykk som til sammen kan skape den mystiske urkraften: monsterbølgen. Fotograf Trond Høines etterlater ingen tvil om at det er grunn til å skjelve i knærne, stilt overfor den gråsvarte, brusende bølgeveggen som slår inn mot stranda. Heldigvis byr filmen på en del komiske hvileskjær, i form av et par hasjrøykende, ikke-utøvende surfere i campingvogn mellom sandklittene.

«Fåkk åff»

De forteller amatøren Even hva som er bak fram på en våtdrakt, gir musikalske kommentarer til bølgebruset og sier ustoppelig «fåkk åff» på stavangersk-engelsk.

Sannsynligvis er det helt andre årsaker til at filmen vises i tekstet utgave, enn den gjennomførte bruken av Stavanger-dialekt, ispedd noen danske replikker. At «dridas» betyr «dritings» er jo opplagt.

Gjengen bak lavbudsjett-suksessen «Mongoland» er konsekvente i sin bruk av lokalkoloritt. Her er til og med Tore Renberg, medforfatter bak Stavanger-filmen «Alt for Egil», gitt en gjesterolle. I «Monstertorsdag» har Gro Elin Hjelle vært med på manussiden. Hun kunne godt ha holdt gutta litt hardere i ørene i deres dødsforakt for elementene, også de kvinnelige.

RIVALER: Even (Vegar Hoel) og Tord (Christian Skolmen) kjemper om samme dame i «Monstertorsdag».<!--/BTEK0-->
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media