Mannen på vikende front

Halvparten av alle menn kjøpte ikke en eneste bok i fjor. På skolen er gutta dårligere enn jentene i alle fag, bortsett fra i gymnastikk. Deres største forbilde er en fotballspiller. Hvorfor sakker mannen akterut?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Forrige uke kom det to nyheter som gjorde mannsforskeren Jørgen Lorentzen bekymret:

Halvparten av den mannlige befolkningen her i landet kjøpte ikke en eneste bok i året som gikk. På skolen er jentene gutta overlegne i alle fag. Unntaket er gymnastikk.

Fra tidligere vet vi at gutter ikke leser bøker, at de krever mest oppmerksomhet i klasserommet, at de er underrepresenterte ved universitetene og høyskolene og at Ole Gunnar Solskjær og Kjell Inge Røkke er våre største forbilder. Selvmordsstatistikken er den eneste menn mellom 18 og 25 topper.

- Gutta svekker sin kulturelle kompetanse, sier Jørgen Lorentzen.

- Likestillingspolitikken må omlegges. Vi må få flere guttetiltak. Gutta må oppfølges og stimuleres til å ta høyere utdanning, legger han til.

Arbeiderklasse

Ifølge mannsforskeren lever vi i et samfunn hvor høyere utdanning er viktigere enn noensinne.

- Den som velger å gå rett i jobb etter ungdomsskolen, har langt færre muligheter enn for 20 år siden. Gutta kan ikke lenger dra til sjøs, og det er få industriarbeidsplasser igjen. Det vi trenger er kvalifisert arbeidskraft. På sikt blir disse gutta tapere i arbeidsmarkedet, mener Lorentzen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer