KOMMENTARER

Mannen som aldri fikk «den dobbelte nobelpris»

Nå skal 100 års jubileet for Agnar Mykle markeres.

FEIRES: Agnar Mykle var utvilsomt en av Norges største romanforfattere gjennom tidene. Dag Solstad har foreslått at han bør få en statue på jernbanetorget, der romanfiguren Ask Burlefot ankommer hovedstaden i mesterverket «Lasso rundt fru luna». I 1957 ble Mykle stilt for retten anklagd for utuktighet i romanen «Sangen om den røde rubin». FOTO: Sverre A. Børretzen / Aktuell / SCANPIX
FEIRES: Agnar Mykle var utvilsomt en av Norges største romanforfattere gjennom tidene. Dag Solstad har foreslått at han bør få en statue på jernbanetorget, der romanfiguren Ask Burlefot ankommer hovedstaden i mesterverket «Lasso rundt fru luna». I 1957 ble Mykle stilt for retten anklagd for utuktighet i romanen «Sangen om den røde rubin». FOTO: Sverre A. Børretzen / Aktuell / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Forfatteren Agnar Mykle (1915-1994) blir ikke Norge kvitt så lett. I denne måneden er det hundre år siden han kom til verden, noe verden fikk merke til gangs rundt 40 år seinere. Romanene «Lasso rundt fru luna» (1954), «Sangen om den røde rubin» (1956) og «Rubicon» (1965) fornyet den norske romankunsten og gjorde Mykle til et verdensnavn. Et navn som på norsk også ble brukt som verb: «Å mykle».

Den lite påaktede boka «Mykle og Bergen» (Bodoni, 2012), redigert av Willy Dahl, åpner med en karikatur av byens store tegner Audun Hetland. En guttunge med et innfult flir står med et kritt i hånda og skriver i skjul på en tom vegg: «MYKLE». Graffiti anno 1957. Boka inneholder det første Agnar Mykle offentliggjorde; en serie på 34 artikler fra Bergens Arbeiderblad, én fra Ånd og vilje og to noveller fra Magasinet, som ikke har vært utgitt siden de ble trykt i perioden 1945-1948.

Man merker allerede løvens klo i disse stykkene. Den løsslupne overdrivelsen som ble Mykles varemerke. Møtet med Mykle i tenåra var overveldende, ikke bare på grunn av seksualskildringene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer