Du leser nå Dagbladet Pluss

Mannen som elsker trapper

Det er på tide med en hyllest til et sosialt innstilt vesen som sjelden får ros: trappa.

SOSIAL TRAPP: Den spiralformede, breie trappa slanger seg helt opp til takterrassen på Ørestad videregående skole i København. Foto: 3XN / Adam Mørk.
SOSIAL TRAPP: Den spiralformede, breie trappa slanger seg helt opp til takterrassen på Ørestad videregående skole i København. Foto: 3XN / Adam Mørk.Vis mer

ARKITEKTUR: Kim Herforth Nielsen liker å koble folk sammen. En fin egenskap, men langt fra unik. Vi har det alle i oss, liker vi å tro. Det interessante med Herforth Nielsen er at han kobler mennesker sammen gjennom sin arkitektur.

Men heller ikke dette er unikt. Det meste som arkitekter skaper, kobler oss sammen. Men det finnes grader. Mange bygninger er organisert slik at de som holder til der, nesten aldri støter på hverandre. Med mindre de avtaler et møte, gjerne på møterommet. [bilde= 1, right, eight]

Det er med andre ord fullt mulig å tegne bygg som skaper unødvendig avstand mellom folk. I utgangspunktet er avstanden fysisk, men uunngåelig setter den psykiske spor.

Hvordan unngår vi denne fremmedgjøringen? Herforth Nielsen har funnet en metode som han dyrker mer enn de fleste: La dem møtes i trappa. Dansken tegner bygg der trappene er midtpunkt og viser oss at det er mulig å forme menneskenes daglige omgivelser slik at deres veier krysses. Ofte.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

    Du er nå inne på en Dagbladet Pluss-artikkel. Den kan du få tilgang til med et abonnement på Dagbladet Pluss.

    Dagbladet Pluss er enda mer av virkeligheten. Redaksjonen vår jobber hver dag for å gi deg kvalitetsartikler du bare må lese. Vi har satt dagsorden i over 150 år og er stolte av den prisbelønte journalistikken vår. Med et Dagbladet Pluss-abonnement får du både ferske premium artikler hver dag og tilgang til hele arkivet vårt. Det vil si alle avisene helt tilbake til 1869! Les Dagbladet Pluss på alle plattformer - både desktop, mobil og tablet - når du vil, hvor du vil.

6 MÅNEDER*

UT ÅRET

60 kr

(0,33 kr per dag)

KJØP 6 MÅNEDER*

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

6 MÅNEDER* 60 kr per 6 måneder. 0,33 kr per dag.

*Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper (449 kr/6 månader) , men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

1 UKE*

PRØVEPERIODE

0 kr

(0 kr per dag)

KJØP 1 UKE*

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 UKE* 0 kr per 1 uke. 0 kr per dag.

*Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper (55 kr/uke) , men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

1 MÅNED

99 kr

(3,33 kr per dag)

KJØP 1 MÅNED

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 MÅNED 99 kr per 1 måned. 3,33 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

3 MÅNEDER

249 kr

(2,76 kr per dag)

KJØP 3 MÅNEDER

Kjøp nå
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

3 MÅNEDER 249 kr per 3 måneder. 2,76 kr per dag.

Abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

  • *Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris etter tilbudsperioden (449,-/6 måneder; 55,-/uke)
  • Abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.