«Mannen som elsket Yngve» ikke best i Norden

Tapte for erfaren svenske.

(Dagbladet.no): Det ble ingen ny pris til «Mannen som elsket Yngve» i dag, da Nordisk Råds filmpris ble delt ut.

Årets pris på 350 000 danske kroner går regissør Roy Andersson og produsent Pernilla Sandström, for den svenske filmen «Du levande».

Brukte sju år

«I sin mesterlige film DU LEVANDE fokuserer Roy Andersson på livet, døden og menneskets skrøpelige lengsler. Med sin unike visuelle stil og fortellerrytme utfordrer denne symfonien om hverdagslivet våre tilvante forestillinger om film, samtidig som den gir sansene våre nye inntrykk,» skriver juryen i sin begrunnelse.

Andersson brukte sju år på å lage filmen, som er en serie på 50 tablåer, med rollefigurer som representerer alle livets faser.  

Den har gått sin seiersgang gjennom prisutdelinger og festivaler siden premieren i Cannes i fjor, hvor den også konkurrerte i Un Certain Regard. Den var Sveriges Oscar-kandidat, vant tre Guldbaggar under svenskenes svar på Oscar-utdelingen i år, fikk sølv på Chicago International Filmfestival og filmkritikerprisen på filmfestivalen i Haugesund i fjor.

• Les Dagbladets anmeldelse av filmen her.

Vil vise kultur-arven

PRISVINNER: Bilde fra filmen «Du levande». Foto: FILMWEB
PRISVINNER: Bilde fra filmen «Du levande». Foto: FILMWEB Vis mer

Det er femte gang Nordisk Råds Filmpris deles ut, og første gang Andersson og Sandström vinner. Men Andersson har også tidligere gjort det skarpt i prisutdelinger. «Sanger fra andre etasje» (2000) vant for eksempel juryens pris på Cannes-festivalen.

- Med filmene mine ønsker jeg å vise fram kulturarven. Det er kjennskapen til den som gjør oss lykkelig, men dessverre har vi glemt den helt. Vi lærer ikke av historien. Se på dagens økonomiske situasjon. Folk fordyper seg ikke i emner. Vi har ikke tålmodighet, sa Andersson i et intervju med Dagbladet i går.

Nå vil han bruke prispengene til å framskynde arbeidet med research og manusarbeid på sin neste film, forteller han i en pressemelding fra Nordisk Råd.

Ingen norsk pris

Nordisk Råds Filmpris går til filmer som utmerker seg med sin nasjonale særegenhet og kunstneriske kvalitet. Ingen norsk film har noengang mottatt prisen. Svenskene har nå vunnet den to ganger, danskene to, og Finland én gang.

Årets nominerte filmer var:

• Du levande (Sverige)

• Mannen som elsket Yngve (Norge)

«Mannen som elsket Yngve» ikke best i Norden

• De unge år - Erik Nietzsche Part 1 (Danmark)

• Brudgommen (Island)

• De mørke sommerfuglers hjem (Finland)

Var det rett film som vant?

GLAD: Regissør Roy Andersson er i gang med arbeidet med sin neste film, og vil bruke prispengene på den.