Mannen som har alt

Jens Stoltenberg er mannen som har alt. Utseende, utstråling, engasjement og troverdighet. Men ekspertene advarer: Nettopp bildet av den sexy og sjarmerende Jens kan bli hans størsteproblem.

- Han er pen, høy og mørk - med høye kinnbein. Han er velformulert, virker avslappet på tv og er passe uformell samtidig som han er urban og velutdannet, oppsummerer Jostein Gripsrud, professor i medievitenskap ved Universitetet i Bergen.

- Når du legger alt dette sammen, kan det i gitte tilfeller gi motsatt reaksjon. Han kan rett og slett bli oppfattet som en blei fra vestkanten, advarer Gripsrud.

DET ER IKKE Sten Helland, kommunikasjonsrådgiver i Helland & Partnere, redd for. Den tidligere rådgiveren for Jagland sier Jens Stoltenberg er i elitedivisjonen som kommunikator.

- Jens har en magnetisme på linje med andre store politikere - som Ronald Reagan, Tony Blair og Bill Clinton. Men i bunn må den politiske profesjonaliteten ligge, understreker Helland. Hvis man kan håndverket og er ekte engasjert, har man igjen en trygghet og et instinkt til å kommunisere på en måte som treffer.

Helland sier han ikke har sett noen vesentlige svakheter ved hvordan Jens Stoltenberg framtrer.

- JENS UTSTRÅLER personlig raushet, romslighet, selvironi, ekthet og troverdighet - uten å være pompøs.

- Er det en fordel eller en ulempe at han er ansett for å være så pen?

- Det er neppe en ulempe. På den andre siden: Jeg tror ikke det å være pen er viktig. Sjarm og karisma er derimot avgjørende. Men dette snakket om at Jens skulle være form og ikke substans, holder ikke. Hadde Jens bare vært form, ville han blitt avslørt raskt.

Valgforsker Anders Todal Jenssen ser flere trekk i tida som bygger opp under politikertyper som Jens Stoltenberg: Tv-mediet favoriserer de pene - du kan i hvert fall ikke være direkte stygg. Partiene legger da også vekt på medietekke når kandidater velges i dag. Samtidig handler politikken mer om personer enn saker og sammenhenger. En annen endring Todal Jenssen legger vekt på, er at klasseskillene er blitt mer utydelige, og at politikerne dermed må nå alle grupper.

- POLITIKERNE MÅ KUNNE svelges i alle miljøer. De skal appellere bredt, fange alle - og det blir mindre plass til de litt spesielle.

- Så Jens er denne tids perfekte politiker?

- Det er litt tidlig å si. Foreløpig har han surfet i medgang. Hvor vellykket han er, vil vise seg når motgangen kommer.

Todal Jenssen mener at den store fokusen på andre sider av Jens Stoltenberg enn politikken hans, kan bli et problem for ham.

- En politiker står i fare for å bli en klisjé på seg selv. Han er ung, vakker og dynamisk - og det er greit nok. Men er det ikke politisk innhold, vil han neppe lykkes, sier Todal Jenssen, som setter et stort spørsmålstegn ved om Jens virkelig er en velgermagnet som vinner damene.

Upublisert bakgrunnsmateriale fra lokalvalget i 1999 som valgforsker Bernt Aardal har tilgang på, viser nemlig at det slett ikke er blant de unge kvinnene unge Stoltenberg slår an.

- BLANT DEM ER det tvert imot Kristin Halvorsen som er den populære. De over 60 har derimot mye større sans for Jens Stoltenberg, når de blir spurt om hvilke partitopper som har gjort et spesielt godt inntrykk, sier Aardal.

- Han er jo både sjarmerende og pen. Men unge kvinner er ikke dummenikker. Tvert imot er det de som har vært trendskapende i å ta nye politiske valg. I den grad kvinner lar seg sjarmere av Jens Stoltenberg - må han også spille på de riktige politiske strengene. Appellen til det overflatiske - det unge, glatte og billedskjønne - forsvinner, sier Aardal.

- DET SOM VARER er evne til å skape kontakt. Og også der virker det jo som Stoltenberg lykkes, legger Aardal til.

Medieprofessor Jostein Gripsrud mener også at Stoltenbergs gode utseende og store utstråling gis større betydning enn det faktisk har.

- Han er jo tross alt en 41 år gammel tobarnsfar fra Tåsen. Utseendet er ingen ulempe, men det viktigste er det han presterer politisk. De som lurer på hvor mye sex appeal egentlig betyr for politikere, kan jo bare se på utfallet av EU-avstemningen...

PEN OG BLID: ... men bildet av den vellykkede Jens kan skape problemer.