Mannen som har oversatt Burroughs, Ginsberg, Kerouac og Joyce

Forfatteren Olav Angell runder 80. Det bør feires med et glass god whisky.

JUBILANT: Olav Angell fyller 80 år. Foruten et fabelaktig eget forfatterskap, har han som oversetter formidlet en rekke betydningsfulle diktere. Foto MARTINSEN/TOM Dagbladet
JUBILANT: Olav Angell fyller 80 år. Foruten et fabelaktig eget forfatterskap, har han som oversetter formidlet en rekke betydningsfulle diktere. Foto MARTINSEN/TOM Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Olav Angell, norsk litteraturs grand old gentleman, kledt som en ambassadør, elegant til fingerspissene, men i såfall en diplomat i ordenes verden. I dag runder han 80 og kan skue tilbake på en lang karriere i diktningens tjeneste. Som romanforfatter, poet, essayist, rapportør, globetrotter, arrangør av festivaler, tidsskriftredaktør, jazzelsker og som den selvsagte vert for tilreisende beathelter, som Allen Ginsberg og William Burroughs.

Fødselshjelper i vanskelige tider for en annen av Norges største diktere, Axel Jensen. Og ennå har vi ikke nevnt hans virke som gjendikter og oversetter, ofte drevet først og fremst av entusiasme og glød, selv om det selvsagt også har vært et levebrød.

Lista over de forfatterne som er tilgjengelige på norsk takket være Angell er omfattende, ja, halsbrekkende i sin lengde. Det fins en retning i dette arbeidet. Hvem skulle gjort det om ikke Angell hadde vært på plass? Han var tidlig ute med Burroughs og Ginsberg, Cleaver og Kesey, Beckett og Borges. Han har oversatt Hubert Selby og Kurt Vonnegut, Donald Barthelme og J.P. Donleavy, Richard Brautigan og Charles Bukowski. Han fikk Gyldendal til å utgi Ross Russells fantastiske biografi «Charlie Parker lever!».

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer