BBCs «Gunpowder»

Mannen som inspirerte maska har fått skylda. Men få kjenner den egentlige hovedmannen

Ny historisk thriller om Gunpowder-plottet.

KRUTTSAMMENSVERGELSE: Kit Haringtons nye serie "Gunpowder" har premiere på HBO Nordic 19. desember. Vis mer

(Dagbladet): I disse dager er det Norges-premiere på BBCs nye miniserie kalt «Gunpowder». Serien slippes på strømmetjenesten HBO Nordic 19. desember, og fortsetter 20. og 21. desember.

I tre deler blir den sanne historien om «The Gunpowder Plot», på norsk Kruttsammensvergelsen, utspilt. Kjente fjes som blant andre Kit Harington (Game Of Thrones) og Liv Tyler (Ringenes Herre) blir å se i sentrale roller.

Kruttsammensvergelsen var et mislykket forsøk på å sprenge Englands konge, King James I (1566-1625) og parlamentet i luften 5. november 1605. Sammensvergelsen ble organisert av Robert Catesby, en katolikk, for å gjøre ende på den engelske regjeringens forfølgelse av romerske katolikker. Catesby og hans partnere ønsket å bytte ut den protestantiske regjeringen med en katolsk variant. Krutt ble dermed plantet i kjelleren under overhuset til det britiske parlamentet.​

Game Of Thrones-stjerne i hovedrolle

Kit Harington, kjent fra «Game Of Thrones», har rollen som Robert Catesby, hovedmannen bak sammensvergelsen. I et intervju med The New York Times forteller den britiske skuespilleren om det å spille frontmannen:

- Det er en fascinerende historie i en fascinerende tid i England. Den 5. november feirer vi dagen med fyrverkeri – nesten som en frigjøringsdag. Hvis man tenker over det, så er det en voldsom, voldelig handling gjort av unge menn.

HOVEDROLLE: Game of Thrones-stjernen, Kit Harington, spiller Robert Catesby, formannen bak Kruttsammensvergelsen i 1605. Foto: NTB/Scanpix
HOVEDROLLE: Game of Thrones-stjernen, Kit Harington, spiller Robert Catesby, formannen bak Kruttsammensvergelsen i 1605. Foto: NTB/Scanpix Vis mer

Skulle sprenge i stykker parlament

«Gunpowder» tar seerne med tilbake til den sanne hendelsen i 1600-tallets London.

Natt til 5. november ble en av de allierte i Catesbys gruppe, Guy Fawkes, oppdaget av fredsdommeren Thomas Knyvet i parlamentets kjeller. 36 tønner fylt med krutt sto klare. Fawkes ble satt i varetekt. Etter å ha blitt torturert, innrømte han at han var med i en engelsk-katolsk sammensvergelse for å utslette Englands protestantiske regjering. Senere ble han og flere menn stilt for retten og henrettet for forræderi, skriver History.com.​​​

Britene fikk et forsprang da dramaserien allerede hadde premiere på BBC One i oktober. Ifølge The Guardian består åpningsepisoden av nærbilder av en ung prest som blir hengt og partert før hender og føtter blir kappet av. I en annen scene blir en kvinne strippet naken, for så deretter å bli knust til døde av en steinplate.

De voldelige scenene har vakt stor oppstandelse og sjokk blant seerne. En seer forteller at hun følte seg «traumatisert av de skrekkelige, brutale bildene», mens andre igjen følte seg dårlige, og «fikk lyst til å kaste opp».

Har satt spor i nåtiden

For britene er 5. november en markering av avsløringen av Kruttsammensvergelsen i 1605 med fyrverkeri og bålfeiring. Dagen blir kalt Guy Fawkes Day i og med at mange misforstår, og tror Guy Fawkes er hovedmannen bak sammensvergelsen. Det blir ofte laget dukker som skal forestille Fawkes, disse blir så tent fyr på under feiringen.

Ikke nok med en årlig markering, «The Gunpowder Plot» har fått mer fotfeste enn som så. Også populærkulturen har latt seg rive med av den 400 år gamle historien.

Både tegneserien «V for Vendetta» (1988) og senere filmen ved samme navn (2006), har latt seg inspirere av Guy Fawkes ansikt, derav den famøse masken med snurrebart, spisse øyenbryn og smale øyne.

I «V for Vendetta» ønsker hovedpersonen «V» å frigjøre det engelske folket fra det fascistiske styret. Sammenhengen mellom «V» og Fawkes er at begge ønsker å sprenge det britiske parlamentet.

Videre har masken blant annet blitt brukt av politiske grupper mot styringsmakter. I tillegg har den fått flere tilhengere gjennom memen Epic Fail Guy. For ikke å glemme hackergruppen Anonymous som bruker masken nærmest som et skjold og signatur når de tar opp kampen mot enten Scientologi-kirken eller Ku Klux Klan.

GUY FAWKES-MASKEN: Masken som angivelig etterligner en av opprørerne bak Kruttsammensvergelsen, Guy Fawkes. Foto: NTB/Scanpix
GUY FAWKES-MASKEN: Masken som angivelig etterligner en av opprørerne bak Kruttsammensvergelsen, Guy Fawkes. Foto: NTB/Scanpix Vis mer