Mannen som intervjuet alle

Han var overalt, gjorde alt, fikk til nesten alt: David Frost (1939- 2013) var i 50 år Storbritannias flittigste tv-personlighet. Lørdag døde han brått. På jobb. På et cruiseskip.

I APRIL David Frost i april i år, på vei ut fra Margaret Thatchers begravelse. FOTO: AFP / POOL /  OLIVIA HARRIS
I APRIL David Frost i april i år, på vei ut fra Margaret Thatchers begravelse. FOTO: AFP / POOL / OLIVIA HARRISVis mer
Kommentar

David Frost var sønn av en metodistprest og kunne blitt proffspiller for Nottingham Forest. Han giftet seg med datteren til en hertug (etter først å ha giftet seg med enka til «pink panther» Peter Sellers) før han selv ble adlet av dronningen. Han brukte Concorde til å pendle mellom New York og London.

Han startet opp to tv-kanaler (En av dem var London Weekend Television), skrev sytten bøker, intervjuet sju amerikanske presidenter og åtte britiske statsministere. Han lanserte tv-karrieren til John Cleese, han intervjuet George Harrison og John Lennon om meditasjon og LSD. David Frost var over alt, gjorde alt og intervjuet alle.

Frosts største skup var da han fikk det første intervjuet med Richard Nixon etter Watergate. Ingen ville forhåndsbetale eller love å sende intervjuet, så han måtte  satse sin egne penger og bygge opp sin egen distribusjon. Frost vant: Etter to års taushet utbrøt Nixon, etter å ha blitt intervjuet i 28 timer, at «Dersom en president gjør det, er det ikke ulovlig», før han til slutt innrømmet å ha sviktet det amerikanske folk. Intervjuet ble mediehistorie, før det ble teater, før det ble en helaftens spillefilm, «Frost/Nixon».

Så bare for å gi ordet «imponerende» større tyngde: Sir David Frost hadde en imponerende karriere. I går kom beskjeden om at mannen som hadde holdt en tv-karriere gående i over 50 år, flere kontinenter og en rekke tv-kanaler, ofte samtidig - var gått bort. Han døde av hjerteinfarkt på cruiseskipet «Queen Elizabeth». Skipet skulle til Lisboa, selv var han om bord for å holde foredrag. Så skulle han tilbake til sin siste arbeidsgiver, Al Jazeera. Der begynte han da BBC la ned frokostshowet hans i 2008. David Frost lot aldri motgang affisere seg. Han tok bare fatt på neste jobb. Slik var han i 50 år Storbritannias kanskje viktigste tv-journalist.

Det fantes dem som mente at David Frost var en for snill intervjuer. Nixon trodde det også, helt til intervjuet var over. Det som er sant er at han aldri så det nødvendig å bare ta de tunge og seriøse intervjuene, han var nysgjerrig på det meste. Mye ble hyggelig småprat, fordi Frost mente det var det som kledde intervjuet best. Men hans vennlige form fikk intervjuobjektene til å senke guarden.

Mange av dem som kritiserte ham som lettvekter hadde en ting til felles: De var aldri blitt intervjuet av ham. I sin kondolanse til familien  kalte Tony Blair ham en skremmende intervjuer.

Frost mente at tøffe spørsmål like gjerne kunne stilles på en vennlig måte. For ham var motorsag aldri det best egnede verktøyet til å få folk til å åpne seg.

Han hadde evnen til å få dem han traff til å føle hvor glad Frost var for å møte akkurat dem, akkurat da.  Kanskje var det ofte sant også. David Frost var genuint nysgjerrig på mennesker. Han hadde en særlig evne til å overtale folk til å stille opp. Han var intervjuer, stjerne, entreprenør og produsent i en og samme person, med nok energi til å takle alle rollene. Sjelden har noen klart å kombinere så mye vennlighet med så mye selvtillit.

Fra John F. Kennedy til Obama, David Frost har vært britisk tv-stjerne like lenge som dronning Elizabeth har vært dronning.

Det hele startet likevel  i et spydig toneleie. Før han ble programleder og intervjuer var han satirisk nyhetsopplever i «That Was The Week That Was». 23-åringen skrev og frontet programmet som innførte politisk satire på BBC. Dit kom han etter å ha blitt hentet inn fra Cambridge-universitetets revymiljø for å levere noe morsomt til lokalsendinger.

Og David Frost har beskrevet hvordan han følte det da han første gang gikk inn i et tv-studio: «Det var som å komme hjem». Og fra den dagen holdt han seg helst hjemme. På tv.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.