Mannen som kan alt

Svenske Manne Forsberg kan lære Mads Larsen en ting eller to om sex.

DET VAR EN sånn sommerkveld som egentlig bare finnes i svenske filmer fra 70-tallet.

Det hadde begynt å skumre, klokka var mange, men sola ville liksom ikke gå ned - og Emanuel «Manne» Forssberg var ute på en aftenpromenade i Stockholms forstadsnatur sammen med en av sine beste venner.

Snart kom de til en åpen grusplass, kanskje minnet settingen om filmplakaten til Roy Anderssons «En kärlekshistoria», kanskje ikke, iallfall plukket Manne Forssberg opp en kvist og risset opp, i den rekkefølgen hans venn hadde foreslått for ham, sju bokstaver i grusen.

Så, i visshet om at ikke alt får riktig størrelse når du ser rett ned på det, tok han noen skritt tilbake.

-  Først syntes jeg det låt litt löjligt , minnes han.

-  Men når du ser det i store bokstaver foran føttene dine på den måten, da forstår du at «Kukbruk» er ment å være navnet på boka di.

SELVHJELPSLITTERATUR om kropp og seksualitet er en sjanger i stadig vekst, får man si. 

Norge har vi de siste åra fått «Penisatlas» av Esben Esther Pirelli Benestad og Mads Larsens vanskelige andrebok, «Pornopunghåndboka».

Ingen av disse har hittil opplevd å bli trukket inn i grunnskoleverket, i motsetning til Manne Forssberg.

Med «Kukbruk», ei bok han skrev da han var 20 år gammel, har han blitt en bestselgende forfatter (30 000 solgte) og ettertraktet foredragsholder på svenske ungdomsskoler.

«Kukbruk», som har undertittelen «En bok om kjærlighet, følelser og kjønn», kommer ikke inn på barberte testikler, men tar ellers for seg alt du måtte lure på om sex - spesielt hvis «du» er en gutt eller ung mann.

Boka har et såpass muntlig og direkte språk at Forssberg i februar havnet på forsiden av Klassekampen - av alle ting - under overskriften «Skal lære oss å si kuk». Det er han da også innstilt på.

-  Det føles veldig bra å komme til Norge. Det er en ny, frisk start. Jeg starter på null igjen, sier Manne Forssberg og kikker fascinert rundt i Bibliotekbaren på Bristol Hotel i Oslo.

-  Det har blitt litt mye i Sverige. Jeg må si nei til å delta i debattprogrammer. Det medfører bare slitasje. En periode ble mine venner fullstendig lei av meg.

-  Hvorfor det?

-  De sa at jeg hadde blitt helt innesnødd. Det var jeg også. Alt handlet om sex for meg. Jeg brukte det som partytricks. Jeg sto på fester og ba folk om å fortelle sine personlige sexopplevelser. Hvis de ikke ville, fortalte jeg om mine. Jeg snakket om sex, skrev om sex, researchet sex. Når jeg sov, drømte jeg om sex. Og ellers så hadde jeg sex.

MANNE FORSSBERGS mor er en ekte sekstiåtter og hippiedame som gikk naken rundt på kjøkkenet i oppveksten, som han kunne snakke med om absolutt alt .

Han sier han ikke kan utelukke at det har påvirket ham på et eller annet vis. Det var imidlertid ikke sex som først vekket hans engasjement, men likestillingsspørsmål.

I niende klasse startet Manne Forssberg opp det han kalte en «guttegruppe» på skolen sin i Stockholm. Han ville ta den viktige samtalen ut av gymgarderoben, som han sier.

-  Jeg hang opp små lapper med kryptiske spørsmål over hele skolen. «Er det noen mulighet for å forandre sin kjønnsrolleidentitet for den postmoderne mannen?», sto det. Jeg var ganske ambisiøs i starten.

I halvannet år møttes opptil 30 gutter ukentlig og diskuterte mannsrollen, gjerne med utgangspunkt i Simone De Beauvoirs «Det annet kjønn», en av Manne Forssbergs favorittbøker.

I «Kukbruk» parafraserer han Beauvoir på at «man fødes ikke som mann. Man blir det».

-  Dersom gutter har mange sexpartnere, er det bare det som er forventet av oss. Dersom jenter har mange sexpartnere, er de horer. Vi må slutte med å knytte seksualitet til kjønnsroller, sier Forssberg og eksemplifiserer:

-  Å la seg definere som kjønn kan være fristende. Hvis du er jente, kan du komme forbi køen på utesteder. Men det er en kortsiktig fordel. Den vil ikke forandre samfunnet. Den vil ikke gjøre deg fri.

I SVENSKA DAGBLADETS anmeldelse av «Kukbruk» ble 22-åringen kritisert for å være «politisk korrekt».

Sånne ting som penisstørrelse har faktisk betydning for jenter, innvendte den mannlige anmelderen, uansett hva som måtte være Manne Forssbergs erfaring.

-  Jeg lurer på hva jeg skulle gjort for å framstå som politisk ukorrekt. Da måtte jeg vel ha oppfordret til massevoldtekt eller noe sånt. Det er jeg ikke sugen på å gjøre, sier han om kritikken.

-  Det er kanskje også litt politisk korrekt å være kritisk til seksualundervisningen på ungdomsskolen?

-  Jeg vet ikke hvordan det er i Norge, men det var et stort problem at lærerne på skolen min hadde en fordømmende holdning som gikk på at det finnes masse kjønnssykdommer der ute, og siden sex i tillegg er moralsk tvilsomt, må man bruke minst tre kondomer oppå hverandre. Mens lærebøkene var heteronormative , de forutsatte at en heteroseksuell legning er det normale. Homofili fant man bare under kapitlet «Seksuelle avvik», like nedenfor pedofili.

I «Kukbruk» skriver han om hvordan han i 13-årsalderen lå søvnløs og grublet over om han var homo - det var han ikke, viste det seg - men konstaterer at «i den beste av alle verdener hadde jeg ikke gått rundt og spekulert så mye over seksualiteten min».

Manne Forssberg mener at vi i øyeblikket lever i en «både-og-tid». Den beste av alle verdener er fortsatt et stykke unna for den postmoderne mannen.

-  Sex og nakenhet finnes i dag overalt i samfunnet og vises i alle medier, og det synes jeg ikke er feil i det hele tatt. Men det betyr ikke nødvendigvis at det er noen reell åpenhet om seksualitet. Man kan ikke ta det ned på det personlige plan så mye som man bør. Det er ennå ikke revolusjon på gang.

NÅR MANNE FORSSBERG ikke tar ting ned på sitt personlige plan i «Kukbruk», bruker han intervjuer han har gjort med svenske ungdommer, eller eksempler fra fremmede kulturer, som at Laymifolket i Bolivia sier «han har en ypperlig penis» om dem som har gjort noe stort eller viktig (her understreker forfatteren: «Det er ingen spesielt god grunn til å ha en monsterdregg»).

-  Ettersom alt ble så avdramatisert da jeg satt og skrev boka, følte jeg at jeg kunne bruke hvilket ord jeg ville, sier han.

-  Hvordan var det da du var ferdig med boka, følte du deg utlært?

Her må Manne Forssberg bare ile til og konstatere at er det noe han har lært når det kommer til sex, så er det at du aldri blir helt utlært.

-  Jeg er jo ikke noen sexolog. Jeg er ikke en sånn som kan kneppe opp en BH med én hånd. Jeg har alltid vært dårlig med hendene. Jeg tror jeg har noen slags finmotoriske problemer.

-  Så du kan ikke alt?

-  Nei, i beste fall har jeg fått et ganske unevrotisk forhold til sex, jeg er ikke så paranoid og urolig lenger ...

Manne Forssberg tenker seg om.

-  «Han som kan alt». Jeg må jo forresten si at det hadde vært en fantastisk tittel å inneha.

«Kukbruk» er i salg nå.

«KUKBRUK»: - For de fleste unge gutter er det erfaring, prestasjon og konkurranse som er tema når de snakker om sex, har Forssberg uttalt i en kommentar til hvorfor hans bok burde <a href="http://www.dagbladet.no/dinside/2005/02/16/423549.html">brukes i skoleundervisningen</a>.
ORDFORKLARING: - «Fitte» kommer fra urnordisk og betyr «våt strandeng». Det er vakkert, ikke sant? Mens «kuk» betyr «utvekst på trestamme», opplyser Manne Forssberg, seksualopplysningsbokforfatter og frilansjournalist. - Det er kanskje ikke fullt så smigrende.