Mannen som knabbet 80-tallet

Forfattere og filmskapere kan omskape fortida til noe den ikke var. Men var virkelig 80-tallets ungdomskultur tro, håp og kassegitarkjærlighet?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det «gylne» 50-tallet. Det «protesterende» 60-tallet. Og 70-tallet som var «fred og kjærlighet», osv.…

Sett i fugleperspektiv er det som om historien har sin egen rytmefot. En tiårs frekvens, en fast beat der hvert tiår til slutt får et eget navn, og settes inn med en kulør og en bestemt fornemmelse. «Generasjonsdåp» kan man kanskje også kalle det. Det er forfattere, filmfolk, media, lærebøker og alle oss andre som setter navn på fortida, og konverterer månedene, åra og hendelsene fra et langt tiår til et par skikkelser og noen overskrifter.

Mange på min alder husker godt generasjonsdåpen fra skolen på begynnelsen av 1980-tallet. Det var lærerne i midten av 30-åra. De som kom inn i klasserommet med lærveske og nyskrevne samfunnsbøker. Og de diktet opp sin egen ungdomstid på slutten av 1960-tallet til et endeløst protesttog mot Vietnam, og for Bob Dylan og menneskeheten.

En tysk historiker som heter Hans Blumenberg har skrevet om denne formen for kollektive historiefortellinger. Han kaller det «epokeskaping». Han mener det er et uttrykk for et dypt menneskelig behov for å forenkle tiden, og for å hindre hukommelsen i å overvinne bevisstheten.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer