Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Mannen som la gull-egget

Peter Butenschøn (57) er direktør for Norsk Form. 13. februar feirer de 100-årsjubileum for den danske modernisten og designeren Arne Jacobsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Arne Jacobsens har satt markante spor i design- og arkitekturhistorien, men hvorfor er hans gjenstander like populære 100 år etter? Flere og flere blir opptatt av høy kvalitet i hjemmesfæren. Og mange velger da Jacobsens ærlige, rene og nordiske linjer.

- Hvordan vil du karakteriser stilen hans?

- Jacobsen arbeidet i modernismens tidsperioden og var fullmoden alt på 30-tallet. Han var inspirert av japansk kunst og arkitektur og av tidlig funksjonalisme i amerikansk-europeiske kunst. Dette gjorde Jacobsens uttrykk tydelig og klart. Formene hadde ingen utvekster eller kontraster. Internasjonalt ble stilen hans oppfattet som nordisk.

- Designikonet Egget ble kåret til det 20. århundrets beste møbeldesign i Danmark, hvorfor er dette god design?

- For det første er stolen god å sitte i. Den forteller en interessant historie om det å sitte. Og for det andre er formen uhyre elegant. Stolen er et perfekt objekt, og har en perfekt sitteform, enda i dag 100 år etter.

- Hvordan feirer Norsk Form Arne Jacobsen-jubileet?

- Vi skal ha en storslått fødselsdagsfest i Norsk Forms lokaler den 13. Danmarks ambassadør kommer, og flere andre framtredende personer som kjente til Jacobsens design og arkitektur. På denne dagen blir det mat, drikke og festforelesning. Publikum er velkommen klokka seks.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!