Mannen som misliker rampelyset

Musikken til Tommy Tokyo er langt mer tilgjengelig enn artisten selv, som hater blitsregn og intervjuer.

MØRK OG MYSTISK: Tommy Lorange Ottosen, aka Tommy Tokyo, framstår som mørk og mystisk. Han legger ikke skjul på sine særheter, og mistrives i rampelyset. -Jeg ønsker bare å formidle musikk, sier han. Foto: Anders Grønneberg
MØRK OG MYSTISK: Tommy Lorange Ottosen, aka Tommy Tokyo, framstår som mørk og mystisk. Han legger ikke skjul på sine særheter, og mistrives i rampelyset. -Jeg ønsker bare å formidle musikk, sier han. Foto: Anders GrønnebergVis mer

||| - Men det er en del av jobben, sier han - og trekker litt på smilebåndet.

Nå er hans tredje album, «Go Time, Showtime and Absolute War», ute.

Han legger ikke skjul på at han er an artist litt utenom den formaterte dusinvaren vi møter i broilerfabrikker som Idol og X-Factor.

Aldri helt tilfreds Tommy Tokyo er en artist på konstant leting. Han drives av en uro, og frykter selv at han aldri kommer i mål.

Hva fredrikstadmusikeren leter etter, er han ikke engang sikker på selv.

- Jeg er aldri tilfreds, men det er heller ikke noe ønske, sier han.

Motvillig Tommy Lorange Ottosen (39) tok artistnavnet Tommy Tokyo da han så et fly i lufta med banneret: «Tokyo er nærmere enn du tror». Han er storebroren til Ole Jørgen Ottosen i bandet Tellusalie.

Den alvorlige mannen er en særegen artist som skyr offentligheten. Å snakke om musikken, gjør han motvillig.

- Det er en del av jobben med å gi ut plater. Jeg liker ikke å forklare tekstene.

Ingen lagspiller Han startet seint som musiker, midt i 20-åra — og brukte lang tid på å finne retningen han skulle gå. Som 31 åring ga han ut sin første ep — seks år seinere kom debutalbumet.

- Jeg er fremdeles på leting. Kommer nok aldri i mål.

Tommy Tokyo er ingen lagspiller, og han samarbeider best med seg selv. Bandet blir presentert for ferdige arrangementer.

- Jeg snakker med broren min, men vi samarbeider ikke. Musikken er jeg alene om.

I Wales - Jeg liker ikke at noen bestemmer hva jeg skal gjøre. Heller ikke når det gjelder produsenter, sier han — men roser produsent Head (PJ Harvey, Madrugada, Sivert Høyem, Therapy m.fl.).

PÅ TURNE: Tommy Tokyo og hans band Starving For My Gravy legger ut på turné denne høsten.

Foto:Steinar Buholm / Dagbladet.
PÅ TURNE: Tommy Tokyo og hans band Starving For My Gravy legger ut på turné denne høsten. Foto:Steinar Buholm / Dagbladet. Vis mer

De møttes i Fredrikstad, men fant ut at den walisiske landsbygda var et passe sted for innspilling.

- Det var knapt mobildekning der, og det var godt å komme et stykke unna. Vi var der i tre uker.

Far til fire Bowie, Lou Reed, Nick Cave er referanser som kan beskrive freak/vise/syre-rocken som Mr. Tokyo bedriver. Men det er Bob Dylan som er ledestjernen.

- Dylan er en egen galakse. Neil Young er også en viktig inspirasjonskilde.

Tommy Ottosen er far til fire sønner i alderen tre til femten år. Etter suksessen med den forrige plate, sluttet han som skiftarbeider og lever av platesalg og konsertvirksomhet.

- Norgesturneen starter torsdag 30 september, i Bergen.