Mannen som oppfant Sørlandet

Sørlandet som en turistidyll? Eller som en landsdel man bør ta på alvor? Mannen som oppfant lands delen, dikteren Vilhelm Krag, var alt annet enn entydig når han definerte den såkalt bløte kyststripen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

KRISTIANSAND (Dagbladet): Søndag 16. mars 1902. Avisa Morgenbladet trykker en artikkel med tittelen «Nordmænd», skrevet av lyrikeren Vilhelm Krag. For første gang lanseres et flunkende nytt begrep: Sørlandet!

Hittil hadde den sørligste landsdelen rett og slett vært betraktet som en del av Vestlandet. Men Krag syntes dette var lite passende. Hvorfor ikke gi området sin egen betegnelse, sin egen identitet, på linje med Østlandet eller Nordland? «Men om de unge mennesker kalte seg sørlendinger?» spurte han. «Og om de kalte sin hjemstavn Sørlandet?»

FORSLAGET VAR VELLYKKET. Begrepet Sørlandet kom for å bli. Men hva er egentlig Sørlandet? Er det en ferieidyll for rike hytteeiere og romantiske turister? Eller er det en landsdel som lever i kraft av sin egen, særpregede kultur?

- Vilhelm Krag var splittet i forhold til ideen om Sørlandet, forteller Gunvald Opstad (67). Han har nylig utgitt den 495 sider lange boka «Fandango!», den definitive biografien om dikteren, kulturaktivisten og mennesket Vilhelm Krag, mannen som tidligere i år ble valgt til «Århundrets sørlending» av avisa Fædrelandsvennens lesere.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer