AVSTAND: De kinesiske ledernes politiske sjargong er egnet til å skape avstand til folket. Foto: Reuters / SNT Scanpix
AVSTAND: De kinesiske ledernes politiske sjargong er egnet til å skape avstand til folket. Foto: Reuters / SNT ScanpixVis mer

Xi Jinping

Mannen som skal matche Trump

Nå må Kinas president levere mer enn vage ord.

Kommentar

Xi Jinping er kastet inn i bokseringen mot Donald Trump. Er den kinesiske presidenten rustet til duellen? Utkommet kan heve ham til nye, ikoniske høyder. Eller dra hans ettermæle ned i rennesteinen.

For å forstå strategi og tankegang hos den kinesiske presidenten, som nå har fått carte blanche til å sitte på livstid, kan man lese Kerry Browns bok «Xi Jinping og det nye Kina», nettopp utkommet på norsk. Kerry Brown er professor og leder av Lau Kina-instituttet ved King’s College i London. Han har også bakgrunn som britisk diplomat i Beijing.

Brown har skrevet en rekke Kina-bøker. Nå gjør han et forsøk på å knekke kodene i det som i relativt tåkete vendinger kalles «Xi Jinpings tenkning om sosialisme med kinesiske kjennetegn i en ny æra». Det er ikke lett å dechiffrere katalogen over de kinesiske ledernes visjoner, slik de presenterer seg i lover og offisielle skriv. «Mao Zedongs tenkning, Deng Xiaoping-teori, De tre representasjonene, Vitenskapelig utvikling», var alle nedfelt i grunnloven før Xi Jinpings lange harang ble lagt til under Kommunistpartiets kongress høsten 2017.

For utenforstående framstår Kinas politikk i denne «æraen» eller Xi-epoken langt mer konkret og hardtslående. Opptil en million uigurer og muslimer sitter i «omskoleringsleirer» i Xinjiang-regionen vest i Kina. Landet driver en utstrakt og aggressiv militarisering av omstridte øygrupper i Sør-Kina-havet. Grepet om Taiwan og Hongkong strammes. Hundrevis av advokater er fengslet. Menneskerettighetsaktivister forfølges i økende grad. Ytringsfrihet og religiøs frihet knebles. Overvåking og sosial kontroll skjerpes. Alt i alt er Kina under Xi Jinping et land som systematisk fjerner seg fra liberale, demokratiske verdier.

Men hvilke ord skjuler ufriheten seg bak? De kommunistiske ledernes foretrukne politiske sjargong er velegnet til å skape en kløft mellom dem og den vanlige kineser. Et kryptisk slagord som – i engelsk oversettelse – lyder «the four comprehensive» ble formulert av Xi Jinping i 2015 og skal utgjøre kjernen i hans tenkning. I Knut Johansens oversettelse av Kerry Browns bok heter det «de fire allsidighetene».

«Allsidig utvikling av et moderat velstående samfunn», handler om ambisjonen om å bli et middelinntektsland innen 2021. «Allsidig utdyping av reformene», innebærer ingen nye og ingen politiske reformer. «Allsidig styring ved lov og rett», betyr ikke tradisjonelle rettsstatsprinsipper, men rettsstyre slik Kommunistpartiet bestemmer. «Allsidig styring av partiet», innebærer lojalitet, lydighet og tvang.

For kinesere flest er partiets legitimitet bygget på nasjonalisme, på løftene om at Kina skal gjenerobre sin rettmessige plass i verden. Der må Xi Jinping levere, også i ringen mot Trump.