Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

LEDER

Donald Trump:

Mannen som sløser bort alt

Donald Trumps handelskrig med Kina truer den internasjonale økonomien. Presidenten er et tapsprosjekt.

Foto: NTB Scanpix / Olivier Douliery/ABACAPRESS.COM
Foto: NTB Scanpix / Olivier Douliery/ABACAPRESS.COM Vis mer
Meninger

LEDER: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For en måned siden vant The New York Times Pulitzer-prisen for journalistikken som avslørte hvordan den amerikanske presidenten kom til penger. Donald Trump er på ingen måte en «self made man.» Både fysisk og økonomisk er han et produkt av sine foreldre. Formuen er arvet og akkumulert på lugubert vis. Blant annet ved hjelp av skattesnusk.

Trump lyver når han selger seg inn som en businessmann som har slått seg opp selv. Han forteller heller ikke sannheten om hvor vellykket foretakene hans faktisk har vært. En ny, stor sak fra The New York Times avslører at presidenten tapte over en milliard dollar over en tiårsperiode. Som avisa skriver ser det ut til at Trump, «år etter år, tapte mer penger enn nesten noen annen skattebetaler i USA.»

Han er med andre ord ikke bare dårlig, men nesten dårligst.

Donald Trump er et tapsprosjekt. Det er det få som feller en tåre over, så lenge det er snakk om hans egne penger.

Menneskehetens problem er at Donald Trump ikke bare arvet en privat formue, men også karet til seg kontrollen over verdens mektigste lands økonomiske, intellektuelle, militære og politiske ressurser. Nå ligger også vår økonomiske velferd delvis i den udugelige mannens hender.

Beklageligvis behandler presidenten makten like skjødesløst som sine egne dollar. På få år har Trump fått historiske og viktige allianser til å slå sprekker. Det er gått så langt at NATOs generalsekretær, Jens Stoltenberg, måtte minne den amerikanske kongressen om det enkle faktum at det lønner seg å ha venner i internasjonal politikk. Alenegang er et dårlig alternativ til samarbeid og kompromiss.

Økonomisk har også Trump tatt en rekke grep som setter verdensøkonomien i fare. Seinest denne uka, da han økte straffetollen på kinesiske varer fra 10 til 25 prosent. Det kan skape problemer i lånemarkedene, svekke norsk eksport av varer til Kina, samt redusere verdien på olje og aksjer. Mer proteksjonisme, mindre vekst. Mindre vekst, mindre velstand å fordele.

Donald Trump har brukt et helt liv på å sløse bort det som har kommet hans vei, mens han har forkledd det som suksess og handlekraft. Hans ettermæle som president vil kunne bli presis det samme.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!