MESSIAS: Jair Messias Bolsonaro har vært medlem av Deputertkammeret fra 1991, men hittil vært regnet som en klovn. Nå tilhører han det bitte lille Sosialliberalt Parti (PSL), hans niende parti. Bildet er fra en messe torsdag med evangelisten Silas Malafaia, som har gitt sin støtte til Bolsonaro.Foto: Ricardo Moraes / NTB Scanpix
MESSIAS: Jair Messias Bolsonaro har vært medlem av Deputertkammeret fra 1991, men hittil vært regnet som en klovn. Nå tilhører han det bitte lille Sosialliberalt Parti (PSL), hans niende parti. Bildet er fra en messe torsdag med evangelisten Silas Malafaia, som har gitt sin støtte til Bolsonaro.Foto: Ricardo Moraes / NTB ScanpixVis mer

Debatt: Brasil i krise

Mannen som vil bygge motorvei gjennom Amazonas

Det dramatiske valget vi nå ser i Brasil, er et valg mellom to onder, der Bolsonaro kommer ut som den verste.

Meninger

Brasil har vært i en politisk krise siden korrupsjonsskandalen i 2014, også kalt «Operation Car Wash». Det startet med en etterforskning av ledere i det statseide oljeselskapet Petrobas for å ha tatt del i bestikkelser, og endte med at en tidligere president, Dilma Rousseff, måtte gå av mens en annen, Lula da Silva, sitter i fengsel.

Skandalen beskrives som større en Watergate i USA på 1970 tallet og har ført til at mer en 200 personer har blitt dømt. Siden har landet vært igjennom en økonomisk depresjon med en rekordhøy arbeidsledighet på langt over 10 prosent og bruttonasjonalproduktet (BNP) har falt med rundt 10 prosent.

Det dramatiske valget vi nå ser, som står mellom det venstreorienterte Partido dos Trabalhadores (PT) med den fengslede Lula sin nikkedokke, Fernando Haddad, i spissen og Partido Social Liberal (PSL) med den høyreekstreme lederen Jair Bolsonaro, er et resultat av at innbyggerne i landet er lei korrupsjon og kriminalitet. Det er et valg mellom to onder, der Bolsonaro kommer ut som den verste.

Det er kaos innad i Sør-Amerika sitt største land. Ingen så for seg at Bolsonaro ville kunne få så stor oppslutning som han nå har, og man skal ikke mange måneder tilbake for å finne eksperter som var sikre på at den gamle fallskjermjegeren var for kontroversiell for å kunne utgjøre en trussel. For kontroverser har det vært nok av. Mener man at Trump ikke er egnet til å være president, vil man få sjokk av hvem Brasil er i ferd med å velge som sin president.

For holdningene til Bolsonaro er ekstreme, og det er egentlig bekymringsfullt at så mange i verdens femte største land velger å stille seg bak han.

Han er imot ekteskap med samme kjønn, og har tidligere uttalt at han foretrekker en død sønn over en homofil sønn. Han hyller det militære diktaturet fra 1964 til 1985 som Brasil sin storhetstid, og han er for tortur. Han har kritisert minoriteter som det verste man finner i Brasil, og har på nasjonal TV truet med å voldta en kvinne. Det kan virke som han sagt alt det Trump bare tør å tenke, og ingenting kan endre velgerne sitt synspunkt.

Hvor mange som faktisk støtter hans verdier er vanskelig å si, ettersom Bolsonaro aldri hadde kommet i denne situasjonen om ikke PT hadde vært involvert i korrupsjonssaken og samtidig skakkjørte økonomien, men Bolsonaro er ikke alene om sine holdninger.

Bolsonaro sin framtreden og popularitet gir en plattform for høyreekstremister. Allerede nå kan man se innad i Brasil, at personer med ekstremistiske holdninger føler seg mer validert og er mer overbeviste om deres egne tanker som i mange tilfeller øker ekstremismen deres.

Presidentkandidaten sin ideologi representerer en minoritet med en tilstedeværelse i stort sett hele Sør-Amerika, der mange land er kjent for politisk ustabilitet. Mange er også skremt av krisen i Venezuela de siste åra, og frykten for kommunismen er også en av grunnene til Bolsonaro sin plutselige popularitet.

Skulle det største og viktigste søramerikanske landet bli styrt av en president med en slik ideologi, er det mulig at dette kan styrke høyreekstremistiske bevegelser i andre land og føre til utbrudd liknende de vi nå ser i Brasil.

Det er også en trussel mot det unge, brasilianske demokratiet. Mange er skremt av Bolsonaro sin uttalte nostalgi for det tidligere militære regimet. Han mener en autoritær lederstil er den beste måten å stoppe korrupsjon på, og en av hans nærmeste medarbeidere, Hamilton Mourão, har tidligere uttalt at militæret kan løse Brasil sine problemer om institusjonene feiler.

Mannen som vil bygge motorvei gjennom Amazonas

Selv om det skal mye til å velte de demokratiske institusjonene i Brasil, øker risikoen betraktelig for et diktatur med Bolsonaro i rollen som landets øverste leder.

Bolsonaro anerkjenner heller ikke klimaendringer, og mest sannsynlig vil han kjempe for å trekke Brasil ut av Parisavtalen. Det er også kritisk for Amazonas, da mange frykter han vil opprettholde lovnadene om å fjerne mye av lovgivningen som er der for å beskytte miljøet og de innfødte. Inkludert i lovnadene finner man en motorvei som skal gå rett igjennom Amazonas.

Han har også nevnt å trekke Brasil ut fra Mercosur, Sør Amerika sitt svar på EU sitt indre marked, men har foreløpig trukket dette tilbake. Han vil bekjempe kriminalitet gjennom å gi politiet mer straffrihet ved avfyring av skudd, og bevæpne befolkningen ved å gjøre det enklere å få tillatelse til å bære våpen.

Studerer man hva Bolsonaro har sagt offentlig, er det ganske tydelig at han har begrensede kunnskaper om hvordan å føre politikk. Ved mer kompliserte spørsmål om hvordan han har tenkt å løse ulike problem, blir det ofte pøst ut med vage lovnader om at alt skal bli bra, uten noen spesiell plan bak uttalelsene. Derfor er det sannsynlig at mye av politikken vil bli sterkt påvirket av hvem som blir utpekt til de forskjellige ministerpostene. Så lenge man ikke kjenner disse vil slike spørsmål forbli ubesvarte.

Selv om PT på venstresiden ikke har vært i nærheten av å vise seg tilliten verdig, virker de likevel som Brasil sin beste mulighet på nåværende tidspunkt for å oppnå stabilitet i landet.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.