Mannen taper på alle fronter

Adam og Eva er i Paradis. Adam holder en baby, Eva en mobiltelefon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Slik ser det ut på forsida av Fay Weldons nye essaysamling. Et tydelig symbol på hvor den britiske forfatteren befinner seg i feminismedebatten. Hun er ikke i tvil. Det hele er snudd. I dag har kvinnene erobret makten, mennene taper på alle fronter.

  • Gammel-feministen Weldon er i Oslo for å snakke om en annen bok, romanen «Store jenter gråter ikke», som nå kommer ut på norsk. Boka er et bilde på 25 år med feminisme. Begynnelsen var frihet og likhet, slutten at kvinner overtok mannsrollen. Romanen avsluttes med at et kvinneforlag fundert på søsterskap i 70-åra blir offer for et ondsinnet og aggressivt oppkjøp. Bak står Saffron - datteren til en av grunnleggerne. En iskald, beregnende og barnløs ung kvinne uten lojalitet til verken kvinner eller menn.
  • - Saffron er et monster, skapt av feminismen, sier Fay Weldon. Hun burde vite det, Fay Weldon var en av de store heltene fra 70-åra. Kvinnene i hennes romaner tok alle midler i bruk mot sine håpløse og undertrykkende menn. Nå har Weldon skiftet perspektiv, og det ettertrykkelig. - I våre dager er det gutter som gjør det dårlig på skolen, unge menn som ikke får jobb, menn som blir skilt, havner i fengsel eller får hjerteinfarkt. Samfunnet er blitt gjennom-feminisert. Menn er det forsvinnende kjønn. Skolesystemet er befolket av kvinner som gjør sitt beste for å stryke den siste rest av maskulinitet ut av dem. Resultatet er høylytt og vulgær «mannssjåvinisme», for å hevde seg, mener dagens Weldon.
  • «Fittstim»-initiativet i Sverige ser hun på som et utslag av at unge kvinner og menn umulig kan nå hverandre i den outrerte feminismens tidsalder. Gutter vil ikke bli voksne og ansvarlige. Jentene vil helst ha kjærester som er jenter i gutte-ham.
  • Fay Weldon mener det nok. Men hun elsker også å være polemisk og ha en høy profil på politisk ukorrekthet. - Tony Blair oppførte seg som ei jente, sa hun da statsministeren uttrykte sine følelser etter Dianas død.

Nå refererer hun til Henrik Ibsens «En folkefiende» og sier at en sannhet varer bare i ca. 25 år. Tida var inne til å revurdere feminismen, akkurat som med kommunismen.

  • Hva skal den stakkars mannen gjøre, da? Jo, han må appellere til kvinnene om ikke å diskriminere ham. Kvinner må lære seg å forstå at også mannen er et menneske, sier Fay Weldon.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer