Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Mannlig kattemat

Hva gir man en 40-årig, nyskilt kvinne med god jobb og snart voksne barn? Jo, kattemat.

PÅ SETTET: En av de som jobber på settet med et av rekvisitaene fra «Cougar Town». Foto: STELLA PICTURES
PÅ SETTET: En av de som jobber på settet med et av rekvisitaene fra «Cougar Town». Foto: STELLA PICTURES Vis mer

||| TV: En «cougar» er en stor amerikansk villkatt. På norsk kaller vi den gjerne puma, men «puma» må ikke forveksles med «cougar». Hvis vi tar steget fra amerikansk fauna til tobeinte, pelsløse veseners paringsritualer, har vi følgende definisjoner: En «cougar» er en kvinne over førti som foretrekker sex med minst åtte år yngre menn. En «puma» er en kvinne i 30-åra som også har forhold til yngre menn, men aldersforskjellen behøver ikke være over åtte år.

Nyttige definisjoner, kan man mene, som du ikke finner i anstendige ordbøker, men som siver opp fra de kulturelle strømningene der ute i virkeligheten og inn i slangordbøker, før de til slutt ender opp i Courteney Cox eller Jennifer Anistons skikkelser.

Aniston har en film under planlegging som skal hete «Pumas», mens Cox er aktuell i «Cougar Town» allerede onsdag på amerikansk tv. Komiserien er hennes ferskeste forsøk på et liv etter «Friends». Hennes forrige storsatsing var satiren «Dirt», der hun spilte den hensynsløse redaktøren av et sladreblad. Serien ble kansellert etter to sesonger.

Kattebyen
I situasjonskomiske «Cougar Town» på ABC er Cox Jules Cobb, en nyskilt 40 år gammel eiendomsmekler med en sønn på 17. Hun ser seg i speilet og finner tydeligvis nedslående bevis på hvordan tyngdekraften kan herje med en kvinnekropp (Cox er 45, men det synes ikke andre steder enn på fødselsattesten). Jules dyttes ut på «markedet» av sin gode venninne Elle og får smaken på yngre menn. Forviklinger oppstår.

«40 is the new 20» er seriens slagord, men at «cougar» ikke er et allment godtatt begrep, bekreftes når serieskaper Bill Lawrence forsøker å få oss til å tro at villkatta i «Cougar Town» ikke er Jules, men maskoten til byen fotballag, The Cougars. Jo, da, det var nok maskoten som inspirerte ham.

Etablert begrep?
Hvorfor så forsiktig? Klimaet er gradvis tilpasset, både av karakterer som «Sex og singelliv»s Samantha og populærkulturelle kattetitler: «Cougar Club» er en film fra 2007 med Faye Dunaway og svenske Izabella Scorupco, og i realityserien «The Cougar», som gikk på amerikansk tv i vår, skulle 20 yngre menn slåss om Stacey Anderson, en 40-årig eiendomsmekler og firebarnsmor fra Arizona.

Slangarkeologer har for øvrig sporet begrepet tilbake til 1999 og et kanadisk nettsted. Hvordan skulle vi fornorske artsnavnet på denne relativt nye kvinnerasen? Gaupe? Smak på det.

VILLKATT: Courteney Cox spiller en fraskilt kvinne på 40 i «Cougar Town», som har premiere i USA på onsdag. Foto:SCANPIX/AP/Dan Steinberg
VILLKATT: Courteney Cox spiller en fraskilt kvinne på 40 i «Cougar Town», som har premiere i USA på onsdag. Foto:SCANPIX/AP/Dan Steinberg Vis mer
UNDER PLANLEGGING:  Jennifer Aniston har under planlegging en film som skal hete «Puma». Foto: SCANPIX/REUTERS/Fred Prouser
UNDER PLANLEGGING: Jennifer Aniston har under planlegging en film som skal hete «Puma». Foto: SCANPIX/REUTERS/Fred Prouser Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling