Mannlige vennskap var overraskende intime på 1800-tallet

Men tidsepokens kunstnerspirer hadde det ikke så greit.

LEVENDE HISTORIE: Marianne Storberg treffer blink når hun forvandler sin historiekunnskap til en roman. Foto: Aschehoug.
LEVENDE HISTORIE: Marianne Storberg treffer blink når hun forvandler sin historiekunnskap til en roman. Foto: Aschehoug. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ANMELDELSE: Hva har Johan Sebastian Welhaven, Hans Gude og Peter Chr. Asbjørnsen til felles? De hang alle i samme krets som brødrene Hjalmar og Halfdan Kjerulf midt på 1800-tallet. Og de er alle sentrale i Marianne Storbergs debutroman «Brevet fra Betsy». 

Storberg er historiker, doktorgraden hennes handlet om vennskap mellom menn på 1800-tallet. Med «Brevet fra Betsy» tar hun avhandlingen over i fiksjonen. Hun tar utgangspunkt i historiske karakterer og hendelser, men fabulerer videre for egen maskin. Resultatet er alt annet enn tørt og akademisk: heller saftig og innbydende.

Fatal forkjølelse Våren 1847 ligger Hjalmar Kjerulf med surklende hals og feberhet hud i en liten leilighet i Bonn. Forkjølelsen har blitt til en stygg lungetuberkulose. Både billedkunstner og bestevenn Hans Gude og storebror og komponist Halfdan pleier ham så godt de kan. Synsvinkelen skifter mellom disse tre, kapitlene springer fram og tilbake i tid. Vi tas ofte med tilbake til Bonn, men også til de to brødrenes oppvekst i et småborgerlig hjem i Christiania. Tidskoloritten er troverdig: pyntede langbord med overdådige middager, kunst på veggene, høflig konversering, ettermiddagste og tjenerskap. Men sykdommen rammer flere enn Hjalmar. Både søster, bror og far Kjerulf stryker med. Familien — med en meget stolt mor i spissen - står snart pengelense igjen: leseren blir vitne til en omvendt klassereise.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer