President Donald Trump

Mannskapet Donald Trump omgir seg med, er som hentet fra en politisk skrekkfilm

Alle Trumps menn.

Kommentar

NEW YORK (Dagbladet):

Mange håper at Donald Trump kommer til å opptre mer normalt, mer presidentaktig som det heter, når han først flytter inn i Det hvite hus.

Han er egentlig en god gutt, sier folk som kjenner ham. De paraderes gjennom TV-studioene som om de var karaktervitner i en rettssak. De er mektige menn på hans egen alder, og forteller om en mann ingen har hørt om før; en omsorgsfull og ansvarlig sjef, en kompromissvillig og enkel kar som lytter før han skjærer gjennom. For han er jo handlekraftig, selvsagt. Hvordan tror du han ellers har kommet så langt?

Dette bildet stemmer ikke med noe som er kjent om ham fra før. Snarere forteller utallige bøker og dokumentarer om en litt for smart og nådeløs forretningsmann som ikke gjør opp for seg, som lurer partnere og ustanselig ender i konkurser, konflikter og søksmål, som omgir seg med ja-folk og forfølger sine fiender. En bølle overfor kvinner, som han behandler som ren forbruksvare. Han er vel den første presidenten som er beskyldt for voldtekt av sin kone.

Når du ser hvilke menn Trump omgir seg med, er de nesten alle av samme ulla. Autoritære og troløse bøller som misbruker makt og behandler kvinner dårlig.

Ta Rudy Giuliani (72), for eksempel, der har du litt av en fyr. Han var Donald Trumps pitbull i valgkampen, en snerrende og frådende angrepsmaskin fra morgen til kveld. Når Trump ville ha noen til å komme med enda verre karakteristikker av Hillary enn selv han fikk seg til å twitre klokken tre om natta, så plystret han på Giuliani som gjorde jobben med sann skadefryd.

Den tidligere borgermesteren i New York får Trump til å fremstå som behersket og tolerant. Han måtte trekke seg som presidentkandidat i 2008 på grunn av skandaler. Han fortalte pressen at han ville skilles for å flytte sammen med en annen, før han informerte kona og to små barn.

Giuliani blir trolig justisminister. Han er en av dem som ivrer mest for å rettsforfølge Hillary Clinton og kaste henne i fengsel.

Og så er det dobbeltmoralisten Newt Gingrich (73), tidligere leder av Representantenes hus og Trumps politiske forbilde. Hans «kontrakt med Amerika», hvor han lovet velferdskutt, tøffere justispolitikk og budsjettbalanse, er kopiert av Trump. Han ble internasjonalt kjent som en av Bill Clintons mest nådeløse kritikere i Lewinsky-saken, og sørget for at Clinton ble sabotert i Kongressen gjennom store deler av hans presidenttid, en taktikk republikanerne har videreført under Obama. Newt hadde et utenomekteskapelig forhold, mens han kritiserte Bill for det samme.

Gingrich sammenliknet byggingen av en moske ved Ground Zero med å reise et nazi-monument utenfor Holocaust-museet. Han kan bli utenriksminister.

Unggutten Reince Priebus (44) er spådd å bli Trumps stabssjef. Lederen i den republikanske komiteen (RNC) støttet Trump tidlig og har fått noe av æren for seieren. Han er kritisert for å skremme bort velgere utenfor stemmelokaler.

Den tidligere valgkampsjefen, Corey Lewandowski (43), er kandidat til å ta over Priebus´ nøkkelrolle i partiet. Lewandowski fikk sparken i juni etter at han ble arrestert og siktet for overfall på en kvinnelig reporter. En video viser at han også gikk til fysisk angrep på en demonstrant.

Donald Trump mener at menneskeskapt klimaforandring er noe Kina har funnet på. Derfor var det ikke så overraskende at han har hentet inn en av verdens mest kjente klimaskeptikere, Myron Ebell (60), til å lede Environmental Protection Agency, et direktorat han har varslet å kutte med 80 prosent. Ebell tror klimatrusselen er skapt av EU for å skade amerikansk økonomi, og mener at et varmere klima er positivt, fordi mennesker trives i varmere strøk.

Det er uvisst om Trump tar med seg Roger Ailes (76) til Washington, men den tidligere Fox-sjefen som fikk sparken for seksuell trakassering tidligere i år, er aldri langt unna kompisen. Sjefen for Breitbart News, Steve Bannon (63), kan også bli med på lasset etter å ha ledet Trump-kampanjen siste månedene. Breitbart er favorittnettstedet for alt right-bevegelsen og hvite ekstremister. Og da har jeg ikke en gang nevnt Chris Christie (54), guvernøren som laget trafikkaos for å hevne seg på en politisk fiende. Han leder overgangsteamet.

Denne gjengen er den nye makteliten i Washington, fordi velgerne var lei av den gamle. Det er da du virkelig skjønner hvor ille det må ha vært.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.