Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Mannskrise - i rosenblader

Susan Faludis bok om mannen kommer på norsk. Hun mener konsumkulturen kastrerer mannen - som i filmen «American Beauty».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Kastrere er kanskje et sterkt ord?

- Nei, sier Susan Faludi. Hun er tynn og liten i en dyp sofa i Aschehoug-villaen. Hennes enorme bok om sviket mot mannen ser nesten for tung ut for henne. På norsk har boka fått den merkelige tittelen «Snytt». Et ord med assosiasjoner til nese og penger, mens den amerikanske tittelen «Stiffed» har en rekke tolkninger innenfor både taxiterminologi og erotikk.

- Kastrasjon er et helt riktig ord. Det handler om å bli avvæpnet. I dagens kultur er ikke de tradisjonelle maskuline idealene verdsatt. Hvem spør etter å være til nytte, etter pliktfølelse og ansvar?

I dag handler det om ytre symboler, om utseende, penger og forbruk. Det er ganske ironisk - nettopp dette som kvinner gjorde opprør mot for en generasjon siden, er det som nå kastrerer mannen, sier hun.

Feminisering

Susan Faludi har snakket om dette i ett år nå. Før det brukte hun seks år på å intervjue menn over hele USA om deres liv. Hun snakket med industriarbeidere, pornostjerner, fotballfans og krigsveteraner, for å nevne noen. De forteller om et samfunn i brå forandring. Om maskuline fellesskap som ikke finnes lenger og om feminisering i en tilværelse av shoppingsentre og øredøvende reklame. En utilfredshet hvor fienden er vanskelig å få tak på. Boka vakte betydelig oppsikt da den kom i fjor høst, og hun har ikke tall på alle talkshow, foredrag og opplesninger hun har vært med på.

Frustrasjon og raseri

- Hvordan reagerer de mennene du treffer?

- De sier: Jeg har det ok, men det er kanskje andre som har det tøft. Så, når møtet eller programmet er slutt, kommer de fram til meg, ser seg over skulderen og begynner å snakke om sin situasjon.

Eller de skriver til meg om sin frustrasjon og sitt raseri over et samfunn som ikke anerkjenner dem. Har du sett filmen «American Beauty»? Den sier mye om situasjonen for den amerikanske mann. Rollefiguren til Kevin Spacey føler at livet er tomt. Hans bidrag til samfunnet betyr ikke noe. Ingen - ikke engang kona - bryr seg om en vanlig fyr som ham. Den eneste løsningen han finner er å løfte vekter og forsøke å bli ung igjen. Han sjekker ut av arbeidslivet og sjekker opp datterens venninne.

Uttrykk for søken

Susan Faludi sier at hun selvsagt ikke tror Hollywood driver korstog for noen eller noe, men at populærkulturen kan være god til å fange opp tidsånder. Hun mener f.eks. at det i dag er en iøynefallende lengsel etter helten. Han som vil beskytte familien og verdiene, som i filmen «The Patriot». På den andre siden en utagerende, brutal og parodisk «maskulinitet» i testosteron-rocken. Begge deler mener hun er uttrykk for søken etter mannens plass i samfunnet.

- Tror du ikke på menn som sier de har det bra?

- Jo da, men jeg har tydeligvis truffet en streng hos mange menn. Det er få som vil snakke direkte om disse tingene. Ingenting ligger så fjernt fra menn som offerrollen. Den vil de for enhver pris unngå. Derfor har vi da heller aldri fått noen mannsbevegelse.

Forfatteren mener at amerikanske menn i stedet lar sin frustrasjon gå utover syndebukker. F.eks. tror hun at mange menns hat mot Hillary Clinton egentlig dreier seg om generell misnøye.

- Jeg har forsøkt å spørre hva det er for noe galt hun har gjort, og jeg får bare knurring til svar.

Må reise seg

- Din konklusjon er at menn og kvinner må stå sammen i kampen for et mer menneskelig samfunn, men konsumkulturen er ikke akkurat en enkel og entydig fiende å bekjempe?

- Nei, men både menn og kvinner må begynne å stille spørsmål ved den kulturen de er en del av. Flere må få en klarere idé om hva det egentlig betyr å være deltaker i et samfunn. Å være nødvendig er et grunnleggende menneskelig behov. Det er faktisk ikke sant at markedet dekker alle behov. Det er dypt ærekrenkende og uverdig for mennesket å bli redusert til en forbruker. Det må både kvinner og menn reise seg imot, sier Susan Faludi.

Susan Faludi

  • Amerikansk journalist og forfatter. Bidragsyter til magasiner som The New Yorker, Esquire, The Nation og Doubletake. Har skrevet i The New York Times og The Wall Street Journal.
  • I dag redaktør i Newsweek.
  • Utga i 1992 boka «Backlash. The undecleared war against American women». På norsk i 1993 med tittelen «Det store tilbakeslaget».
  • Har vært forsker ved Stanford Universitys institutt for kvinner og kjønnsroller.
<B>TYPISK:</B> Kevin Spacey og Mean Suvari i «American Beauty» sier mye om den amerikanske mann, sier Susan Faludi.
<B>LITE VERDSATT:</B> - I dagens kultur er de maskuline idealene lite verdsatt, sier Susan Faludi.