Mannsrollen på jobben og hjemme

I massemedia leser jeg stadig om den nye mannen. Et nytt fremmedord dukker opp: androgyn. Den nye mannen er eller skal være androgyn. Dette innebærer en mann som på den ene siden er pågående og bestemt, og på den andre siden varm og omsorgsfull. Med andre ord en blanding av det man forbinder med maskuline og feminine trekk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Den nye mannen vil leve i et forhold som preges av gjensidig respekt. Jeg lurer så på hvor ny denne nye mannen er. Skal man snakke om endringer av kjønnsroller, er det ikke mulig å komme utenom 70-årene. I 1970-årene oppsto kvinnebevegelsen. De satte først og fremst fokus på fysiske overgrep som kvinner ble utsatt for i hjemmet. Senere ble søkelyset rettet mot kvinnens posisjon i familie og samfunn, og likestillingsdebatten ble den dominerende.

Kvinnens tradisjonelle rolle var å passe barn og stelle hus. Kvinnene ville også delta i arbeidslivet og de ville tjene det samme som menn. Kvinnen forandret seg. Kvinner på stortinget, kvinnelige kolleger på arbeidsplassen, barna i barnehage! Forandret mannen seg?

Mannens viktigste oppgave var å gi plass til kvinnen. Unntaket må ikke glemmes: den myke mann. Han dukket opp på 70-tallet, da særlig i akademiske kretser. Denne mannen prøvde å innfri forventningene fra kvinnesaken samtidig som de tok et oppgjør med den tradisjonelle vestlige mannen. Dette innebar bl a å ta mer ansvar i hjemmet og å slippe til det man forbinder med mer feminine trekk. Å sitte og strikke på trikken var tegn på at du var med.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer