Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Mansons groteske verden

Sjokkrockeren Marilyn Manson mener verden trenger både ham og Mikke Mus nå. Slik at verden kan bli enda mer uforståelig.

LOS ANGELES (Dagbladet): - Jeg håper folk ikke forstår hva jeg driver med, og fortsetter å stille spørsmål. Det er uinteressant å være forstått, sier Manson.

Nytt album

I morgen lanseres hans femte album, «The Golden Age of Grotesque». Men multikunstneren hadde ikke dagens kompliserte verdenssituasjon med krig og terror på flere kanter i tankene da han skrev låtene. Manson var inspirert av mye av kunsten før og etter andre verdenskrig, som han også har tolket på sitt vis med sin egen maleriutstilling ved samme navn, da han lagde albumet.

- Det er interessant at denne plata nå kan bli sett på i en helt annen kontekst enn da den ble lagd, men historien har jo en tendens til å gjenta seg selv, sier Manson. Han understreker at målet hans med musikken og kunsten er å få folk til å rømme unna virkeligheten for en stund.

- Vi har alle godt av å gjemme oss i vår egen forestilling i hodet vårt, ikke minst i dagens verdenssituasjon.

Ytterpunkt

Vi møter Manson i et nesten mørkt rom på The Argyle Hotel på Sunset Boulevard i Hollywood, bare et par kilometer fra der musikeren og maleren holder til i Hollywood-åsen. Mannen som synes han representerer menneskets ytterpunkter ved å bruke legenden Marilyn Monroes fornavn og massemorderen Charles Mansons etternavn, har på seg en brun militærberet, mørke solbriller og beksvart leppestift. Han har 20 centimeter høye platåsko og et langt slips. Og han smiler og ler mye mer enn forventet, mens han legger ut om billedkunstens historie. Den tolker han gjennom albumet, som han omtaler som sin egen «lille kabaret».

- Dette er underholdning. Jeg lagde figuren Marilyn Manson ut ifra samme grunn som Walt Disney skapte Mikke Mus, sier han, og smiler når vi spør ham om han stemte ved siste presidentvalg.

Provokatør

- Nei, jeg stemte ikke. Jeg tar tegneseriehelter mer alvorlig enn politikere i USA. Men hvis jeg absolutt måtte ha stemt, ville jeg ha gått for republikanerne. Jeg synes Bush & co. er mer tydelige og ærlige, sier Manson.

Selv regner han seg som upolitisk. Han tror han kan påvirke verden mer som provokatør gjennom låter og bilder enn ved å putte en stemmeseddel i valgurna.

- Jeg får folk til å snu seg hvis jeg går med Mikke Mus-ører. Og hvis jeg er heldig, kan det til og med få i gang noe oppe i hodene til folk, sier Manson, og peker på to store bilder som er satt opp mot veggen med Mikke Mus-ører. Disney nektet ham å bruke bildene i hans utstillinger og på albumet.

- Jeg hater kunstnerisk sensur. Dessuten er jeg og Mikke Mus tross alt sjefene.

GROTESK? Dette er coveret på Marilyn Mansons plate som slippes i morgen, mandag 12. mai.
SJOKK-KUNSTNER: Marilyn Manson hevder han tar tegneseriehelter mer alvorlig enn politikere i USA, og tror han kan påvirke verden mer som provokatør gjennom sine låter og bilder enn ved å putte en stemmeseddel i valgurna. I morgen slippes hans nye album, «The Golden Age of Grotesque».
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media