SELGER LITE BØKER: Jonathan Ross, her med kona Jane Goldman. Foto: SCANPIX / EPA/DANIEL DEME
SELGER LITE BØKER: Jonathan Ross, her med kona Jane Goldman. Foto: SCANPIX / EPA/DANIEL DEMEVis mer

«Manuel»-skandalen stoppet boksalget

Ross' biografi floppet.

(Dagbladet.no): Forlaget regnet nok med en sikker kassasuksess da BBCs kjente programleder Jonathan Ross (48) lanserte selvbiografien sin.

Ikke minst på grunn av all omtalen han har fått i forbindelse med den såkalte «Manuel-skandalen».

Suspendert etter tulleringing
Tidligere i år tulleringte Jonathan Ross og komikeren Russel Brand til skuespiller Andrew Sachs (78), best kjent for rollen som Manuel i «Hotell i særklasse». Duoen la igjen beskjeder på Sachs' telefonsvarer, hvor de fortalte at Brand hadde ligget med barnebarnet hans, burleskdanseren Georgina Baillie (23). Det hele ble sendt i Brands radioprogram.

Kritikken som fulgte i kjølvannet av episoden, førte til at sjefen for BBCs Radio 2 måtte gå av. Russel Brand sa opp jobben og la ned radioprogrammet sitt, mens Jonathan Ross ble suspendert fra sin programlederjobb i tre måneder. Han skal etter planen være tilbake på jobb over nyttår.
 
Men Ross har så langt sett ut til å ta oppstyret med stor ro.

- Det er morsomt å være suspendert. Jeg tar meg en sigar og ser på sesong seks av Sex og singelliv. Spiser pasta mens hundene prøver å hypnotisere meg, skrev han på Twitter tidligere denne måneden.

De siste dagene har han fortsatt å spøke med «Manuel-skandalen».

- Jeg er en veldig høflig person. Jeg er bare ikke så flink med telefonsvarere, skrev han nylig på Twitter, ifølge avisa Daily Mail.

Boka flopper
Men nå ser det ut til at alt oppstyret har påvirket salget av boka hans på en ganske annen måte enn forlaget kunne ha ønsket seg. Boka, med den treffende tittelen «Why Do I Say These Things?», er en flopp, med bare 70 660 solgte eksemplarer. Det skriver Sunday Mirror.

Det høres kanskje ikke så verst ut i norsk målestokk - årets mest solgte bok i Norge, «Snåsamannen», har til nå et opplag på omkring 90 000 eksemplarer. Men i Storbritannia er dette lite til en kjendisbiografi å være. En bok må selge i minst 100 000 eksemplarer for å kunne regnes som en hit.

Det har svært mange kjendisbiografier gjort det siste året. Komikeren Paul O'Gradys memoarer «At my mothers knee» har for eksempel solgt 594 810 eksemplarer. Bransjefolk tror Ross kunne ha solgt mer, hadde han spart seg telefonspøken.

- Alle hadde ventet at boka til Ross ville ligge på topp fem-lista sammen med O'Grady. Men Ross flatet helt ut etter skandalen, sier Philip Stone fra magasinet Bookseller, ifølge avisa Times Online.

Boka til Ross har ikke engang kommet med på avisas topp ti-liste for årets biografier. Der befinner folk som glamourmodellen Katie Price og voksenpopstjernen Cliff Richard seg.

Ironisk nok deltok Jonathan Ross i radioprogrammet til Russel Brand nettopp for å promotere boka si.