Manusforfatter om ny «Mammon»-sesong: - Det å forvente realisme er tøys

Hovedforfatter Gjermund Stenberg Eriksen er forberedt på nye «Mammon»-reaksjoner, men understreker at serien er fiksjon.

SERIESKAPERNE: - Jeg regner med at det blir mye meninger, sier Gjermund Stenberg Eriksen (til høyre) om «Mammon 2». Eriksen er hovedforfatteren bak serien, som han har skapt sammen med broren Vegard Stenberg Eriksen (til venstre), som er seriens produsent. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
SERIESKAPERNE: - Jeg regner med at det blir mye meninger, sier Gjermund Stenberg Eriksen (til høyre) om «Mammon 2». Eriksen er hovedforfatteren bak serien, som han har skapt sammen med broren Vegard Stenberg Eriksen (til venstre), som er seriens produsent. Foto: Christian Roth Christensen / DagbladetVis mer

(Dagbladet): Søndag kveld var det duket for premiere på andre sesong av NRK-dramaserien «Mammon».

Reaksjonene på Twitter lot ikke vente på seg etter sesongpremieren søndag kveld, og det ser ut til at mange synes første episode lover godt for hva som er i vente.


TV 2s aktualitetsredaktør Gerhard Helskog gratulerer NRK via Twitter, mens Jørgen Foss mener at episoden «innfridde alle krav til en med et Skandinavisk-KrimSyndrom».

Dagbladets politiske redaktør Marie Simonsen skriver at hun synes starten på «Mammon» var spennende, og legger syrlig til at seriens mannsdominans er troverdig.


Laila Høvik synes imidlertid at det er for mye sinne i serien.

«Det er jo manneversjonen av en skikkelig fjortis-backstabbing krangel.», ytrer hun på Twitter.

- Ikke en dokumentar Første sesong hadde solide seertall, ble hyllet av kritikere og vakte stor interesse i utlandet.


Samtidig måtte serien tåle noe kritikk. Flere mente blant annet at dialogene var kunstige, og at handlingen manglet troverdighet.

Manusforfatter Gjermund Stenberg Eriksen sier til Dagbladet at de i runde to har jobbet mer for at folk skal forstå at serien er fiksjon.


- Når serien viser en journalists hverdag er det fiksjon - det er ikke spennende å være journalist. Det å forvente realisme er tøys. Det er ikke en dokumentar, sier manusforfatteren.

- Men vi skal lage et univers som folk har lyst til å ta del i. Det er en parallell virkelighet, det tror jeg de fleste skjønner, sier Eriksen, som tror at det «sikkert vil bli noen meninger denne gang også».


- Vi lager jo drama og thriller om samtida, og lager thriller om politikk, underholdning om noe vi synes er viktig - om journalistikk, vold mot journalister, lovlig og ulovlig maktkamp ... Det tror jeg folk vil mene noe om.

- Blir tatt på alvor - Hvordan reagerte dere på kritikken mot første sesong?

- Jeg synes det var masse ålreite diskusjoner, både om innhold og tematikken i serien, selv om jeg ikke er enig i alt, sier Eriksen.


- Tror du at dere tjener mer enn dere taper på at serien diskuteres?

- Hva vi tjener eller taper er ikke viktig for meg. Men at vi diskuteres betyr at vi blir tatt på alvor, og det er vi tjent med.

Håper å matche første sesong Eriksen sier at de med kveldens episode håper å matche seertallet til sesongpremieren for sesong én.


Den gang så hele 1 350 000 nordmenn første episode av «Mammon», enten på tv, på nett-tv eller i opptak, ifølge ham.

- Det hadde vært moro. Men det er ikke sikkert at det går. Det er ikke vanlig at andresesonger går bedre i vår sjanger. «Forbrytelsen» og «Broen» gikk litt ned i sesong to. Vi tror jo at vi har gått litt opp i sesong to i alle ledd. Vi tror vi er litt flinkere denne gangen.


Da Dagbladet snakker med manusforfatteren i forkant av premieren røper han at magefølelsen er veldig god.

- Nå har vi venta ganske lenge på å få det ut, så det skal bli veldig veldig gøy å få vist det fram.


STATSMINISTER: Trond Espen Seim (midten) har rollen som statsminister Michael Woll i sesong to av «Mammon». Første episode har premiere på NRK 1 søndag kveld. Foto: Glenn Meling / NRK
STATSMINISTER: Trond Espen Seim (midten) har rollen som statsminister Michael Woll i sesong to av «Mammon». Første episode har premiere på NRK 1 søndag kveld. Foto: Glenn Meling / NRK Vis mer
Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram