Mappa til Mick

Offentliggjort etter 35 år.

(Dagbladet.no): Mick Jagger er en «intelligent ung mann», mente britisk politi for 35 år siden. Dessverre pleide han omgang med «samfunnets bunnfall».

Politirapporten om den fremadstormende rockestjernen er nettopp gjort offentlig tilgjengelig av Nasjonalarkivet. Jagger ble utredet av politiet fordi han anklaget dem for å plante stoff på ham.

USA-visum

Mick Jagger, som siden er blitt adlet, hevdet i en edsvoren forklaring i 1969 at politimannen Robert Constable forsøkte å presse penger av ham etter først å ha «funnet» hvitt pulver i en eske.

Ifølge forklaringen forlangte politimannen 1000 pund av Jagger. Samtidig skulle rockeren overtale kjæresten Marianne Faithful til å innrømme at det var hennes heroin.

- Du nekter skyld. Hun erklærer seg skyldig, skal Constable ha foreslått.

Politimannen påpekte i følge Jagger at det ville bli vanskelig å slippe inn i USA hvis han ble dømt for besittelse av heroin.

Etterforskningen endte med at Mick ble dømt for en mindre forseelse, besittelse av marihuana. Han fikk en bot på 200 pund.

Bunnfall

Jagger fastholdt at stoffet var plantet. Beskyldningen ble etterforsket av politioffiseren Robert Huntley. Det er hans rapport som nå er frigitt.

- Personene som er avhørt i denne saken befinner seg på skalaens ytterpunkter, skrev Huntley.

- På den ene siden offentlige personer, på den andre samfunnets bunnfall. Det er interessant å merke seg at de som støtter anklagene hører hjemme nederst på skalaen, de er narkotikabrukere eller pushere.

Jaggers beskyldninger kom to år etter at han og Keith Richards ble dømt for besittelse og amfetamin etter en dramatisk politirazzia.

Marianne Faitfull sa i følge politiet at hun hatet dem etter den første pågripelsen. Huntleys rapport frikjenner politiet på alle punkter. Faitfull blir beskrevet som «høyst upålitelig». Om Constable heter det:

- En hardt arbeidende og dyktig politimann.

PARTNERS IN CRIME? Mick Jagger og Marianne Faithfull i 1967. Det er litt uklart hvorfor man skulle være nødt til å plante stoff på den unge rockestjernen to år senere.