Maraton fra Tinget

NRK2 sendte i går tre timer fra Stortinget med statsministerens politiske redegjørelse og påfølgende debatt.

Den første timen var interessant, tidvis spennende og faktisk ganske underholdende, men bordet fanger. I det øyeblikk NRK bestemmer seg for å overføre en stortingsdebatt direkte, kan de ikke slå av mikrofonen når det begynner å bli kjedelig. Og det vet vi jo alle at det blir. Men det er kanskje ikke så farlig i NRK2, som fortsatt er en kanal for spesialinteresser og repriser. Og med landskampen Tyrkia- Norge i konkurrenten TV2, var det vel helt greit. Politisk interesserte fikk se hovedaktørene i tilløpet til en regjeringskrise, og de som orket fikk i tillegg en relativt smakløs debatt om islamske bønnerop.

Aktuelt

Debatten om statsministerens redegjørelse var interessant nettopp fordi regjeringskrisen spøker i bakgrunnen. Det var dessuten en ilddåp for Arbeiderpartiets nyvalgte parlamentariske leder. Det ga debatten temperatur og underholdningseffekt. I friske sammenstøt mellom Kjell Magne Bondevik, Jens Stoltenberg og de øvrige parlamentariske lederne. Det var til og med et visst tilløp til munterhet, og med vekt på replikkordskiftet blir debattene noe annet enn opplesing av endeløse manuskripter.

Stortinget har lagt seg i selen for å få mer levende debatter. Debattene er blitt bedre, men det er langt fram til godt fjernsyn. Selv om vi ikke lenger trenger å vente mens representantene går fram og tilbake over Stortingets teppegulv.

Pliktløp

Direktesendte stortingsdebatter er en levning av gamle dagers demokratiske pliktløp i NRK. Det ville jo vært utenkelig å sende dem på kveldstid uten denne tilleggskanalen for spesielt interesserte. Nå har NRK den siste tida forsøkt å gi også toer'n en viss underholdningsprofil, blant annet som en kanal for kvalitetsfilm. Den har egne serier og programmer, men Einar Førde klarer ikke helt å bestemme seg for hva han skal bruke den til. Det er ennå lett å ta den i bruk til slike maratonsendinger, men altså ikke til store sportsoverføringer. Fordi langt fra alle kan se kanalen.

Derfor må vi forberede oss på nye maratonsendinger som gårsdagens. Med minst to timers drøvtygging av politiske slagord som «sterkt forurensende gasskraftverk».

Det hjalp lite at Terje Svabø og Geir Helljesen oppsummerte det hele med debattantene utenfor salen etterpå. Da var det neppe så mange seere igjen. Men det er kanskje meningen med NRK2?