Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Maratonmannen-regissør død

Oscarvinner John Schlesinger ble 77 år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Schlesinger fikk et alvorlig hjerneslag i desember 2000, og den britiske regissøren var koblet til en hjerte-lungemaskin de siste årene av sitt liv.

Tilstanden hans forverret seg kraftig de siste ukene og til slutt ble det bestemt at hjerte-lungemaskinen skulle slås av. Schlesinger døde på et sykehus i Palm Springs, California, ifølge nyhetstjenesten Ananova.

Kontroversiell

Den britiske regissøren har en lang rekke kritikerroste suksesser bak seg.

Blant hans mest kjente og mest kontroversielle filmer er filmen han fikk en Oscar for i 1969, «Midnight Cowboy». Filmen har Jon Voight, også kjent som Angelina Jolies far, og Dustin Hoffman i hovedrollene, og handler om den homofile bondegutten Joe Buck (Voight) som reiser til storbyen New York for å tjene penger som prostituert.

Buck finner det vanskelig å tjene penger, og havner til slutt i dårlig selskap med småtyven med det klingende navnet Ratzo Rizzo (Hoffman).

Filmens homoseksuelle tema skapte skandale da den kom, men den ble likevel omfavnet av både kritikere og Hollywood.

Mer Hoffmann

Schlesinger jobbet også sammen med Dustin Hoffmann i thrilleren «Maratonmannen», der universitetsstudent Thomas Babington Levy (Hoffman) havner i et intrikat og mystisk nettverk bestående av nazister, Levys bror og kjæreste og amerikansk etterretning.

Filmen inneholder dessuten en av de verste torturscenene i filmhistorien, og den er garantert å påføre selv den mest iherdige fluorskyller tannlegeskrekk.

OSCARVINNER: John Schlesinger var en av Hollywoods banebrytende regissør. Han ble 77 år.