Maratonmannen Staalesen

Gunnar Staalesen har fullført den mastodontiske trilogi om Bergen gjennom hundre år. Bind tre, «1999. Aftensang» foreligger i dag. Les utdrag fra boka.

BERGEN (Dagbladet): Hvem skulle tro at 80000 nordmenn har lyst til å lese nesten 1800 sider om Bergen? Det er faktisk sant, i hvert fall er det salgstallene for de to første bindene av Gunnar Staalesens trilogi om Bergen by gjennom hundre år. Og det blir neppe færre lesere når det tredje bindet kommer i dag. Staalesen har nemlig drøyd løsningen på mordet av konsul Frimann fra bind én helt til de siste sidene i bind tre.

- Jeg har selvfølgelig visst løsningen på gåten hele tida, sier Gunnar Staalesen og smiler når Dagbladet møter ham i Bergen.

Sleipt?

Ti år etter at han fikk ideen, og tre år etter første bind, lurer vi på om det var nødvendig å skrive 1800 sider før vi får vite svaret på mordgåten natt til første nyttårsdag 1899.

- Jeg hadde lyst til å fortelle en historie om menneskene, slik de har levd i Bergen gjennom hundre år. At historien har blitt lagt opp som krim, skyldes at det er noe som holder den i gang.

- Litt sleipt, kanskje?

- He, he. Det var krimforfatteren i meg som valgte krimmen som bakgrunn. De som kjenner meg som markedsfører fra den gangen jeg jobbet ved Den Nationale Scene, vil kanskje si at jeg har vært sleip. Det begynner med et mord i bind én som får sin oppklaring mot slutten av bind tre. Men, det er jo slik at er det første bindet vellykket, så får du leserne med deg gjennom de to neste. Og noe må det ha kastet av seg. I likningen for 1998 står Staalesen oppført med en inntekt på 2,3 millioner kroner.

- Blir du aldri lei av å skrive om Bergen?

- Nei. Byen er en flott kulisse, men hadde jeg vært fra Oslo, kunne jeg like godt ha laget en tilsvarende historie derfra. Dette er også en fortelling om det moderne Norge. Men Bergen er jo et flott sted, da. Sentrum er så konsentrert, og fjellene ligger der i bakgrunnen.

Maratonmannen

Han har løpt mellom PC-en og Bergen bibliotek, hvor han har drevet med research i utallige timer for å kunne skrive sitt Bergens-portrett. Nå har han stått distansen ut.

Men det ligger mye trening bak. For det første har han skrevet én bok i året siden debuten i 1971, så en del rutine må man vel kunne si at han har. For det andre er ikke distansen mellom biblioteket og hjemmekontoret i Proms gate 9 den eneste strekningen han spurter.

Staalesen har nemlig løpt maraton i en årrekke.

- Men i fjor løp jeg mitt siste. I år har det bare blitt en halvmaraton. Å holde seg i form er viktig i denne bransjen. Det blir mye stillesitting foran PC-en, forteller han. Løpegalskapen kom da han jobbet ved Den Nationale Scene. Om ikke beina har fullført et maraton i fullformat i år, så har han i alle fall tatt ut resten på papiret. Manuset ble levert i juni.

- Har dette blitt verdens lengste krim?

- Selv om det er en trilogi, betrakter jeg det selv som en stor roman utgitt i tre deler. Om det er verdens lengste krim? Ja, en ekspert som Nils Nordberg har foreslått det, så da får man stole på det, sier Staalesen.

Bruksanvisning

I tillegg til å ha skrevet tre bøker, eller skal vi si én laaang roman, har Staalesen i samarbeid med Jo Gjerstad begått en historisk bok om Bergen, knyttet opp til trilogien.

Ved hjelp av sitater fra bøkene gjennomgår de Bergen bys historie gjennom hundre år i bilder, knyttet opp til fortellingen i bøkene.

Denne boka har fått tittelen «Hundreårsboken», og her har Staalesen fått uttelling for sine mange timer på biblioteket og i arkivene. Her vises gamle bilder fra Allégaten, hvor konsul Frimann bodde, og man får en titt inn i Hennebysmuget, smauet der Maren Kristine Pedersen bodde i sitt grønnmalte hus.

Det er litt av et prosjekt Staalesen har gitt seg ut på. «Hundreårsboken» alene er på 300 sider, med enda flere bilder.

- Det er klart at dette har vært et ambisiøst prosjekt. Når du bestemmer deg for å skrive tre bind, gir du deg ut på litt av en vei. Det har krevd disiplin, for å si det sånn.

Mer Veum

Enhver som har lest bind nummer to fikk med seg at en viss familie ved navn Veum dukket opp. Staalesen vil ikke snakke mer om det nå. Men han lover at det kommer flere Varg Veum-bøker i framtida, men ikke før i 2002.

- Jeg har rett og slett ikke tid. I år blir det for mange bokmesser og slikt. Jeg er ikke typen som setter meg ned og skriver en bok på et par måneder. Jeg skriver alt to ganger. Først en kladd, og så foredler jeg det i siste runde. Men jeg har ideen klar, og jeg har til dags dato aldri hatt skrivesperre, sier Staalesen.

TRILOGI: Gunnar Staalesen har fullført trebindsverket om Bergen. I tillegg kommer en fyldig illustrert bruksanvisning til verket, med bilder fra Bergens historie gjennom hele forrige århundre.