Anmeldelse Marcus og Martinus vår historie

Marcus & Martinus-boka er merchandise, ikke litteratur

Men den gir et underholdende og usensurert innblikk i norsk popbransje anno 2016.

SELVBIOGRAFI: Tvillingene Marcus og Martinus Gunnarsen er Norges mest kjente 14-åringer, og som seg hør og bør ute med selvbiografi. Her er de hjemme på Trofors for et år siden. Foto: SIV JOHANNE SEGLEM
SELVBIOGRAFI: Tvillingene Marcus og Martinus Gunnarsen er Norges mest kjente 14-åringer, og som seg hør og bør ute med selvbiografi. Her er de hjemme på Trofors for et år siden. Foto: SIV JOHANNE SEGLEM Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Hvem som helst kan skrive blogg. Nå er det boka som gjelder for de virkelige ungdomsstjernene, de som ikke en gang trenger etternavn. Forrige uke ble 40.000 eksemplarer av selvbiografien til bloggeren Sophie Elise (21) måkt ut i butikkhyllene. Nå kommer historien om livet til Marcus og Martinus (14).

Først en forbrukeropplysning. Denne boken bør ansees som merchandise, ikke litteratur. Utgivelsen er først og fremst verdifull for fans som ikke kan få nok av bilder og trivia om idolene sine. Og de vil ikke bli skuffet.

Hele barndommen vrenges ut og festes til boksider. Vi får høre alt om den første ultralyden, sykkelturen og deres koselige gullkorn fra barnemunn. Det pepres med funfacts («vi hater løk»), fylles av skoledagbokaktige sider («favorittfag: gym») og det hele illustreres med et vell av private bilder. Familiens smarttelefoner og album er åpenbart blitt endevendt og filleristet for innhold. Vi ser guttene i bleier, på ferietur, mens de spiser, babysvømmer og to hele sider er viet til hvordan de ser ut når de sover. Det inkluderer intime snaps av blitz-opplyste sovende babyfjes med smokk. Alt dette i samme uke som bladet Foreldre & barn har en egen guide til hvordan man best tar anonyme bilder av egne barn. Men en slik total eksponering er vel kanskje greit når barna selv er tenåringer og vet hva de gjør. Vi får iallfall håpe det.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer