Marcus Gunnarsen og Martinus Gunnarsen er tvillinger fra Trofors i Nordland som vant MGPjr 2012 med sangen «To dråper vann», som handler om livet deres. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
Marcus Gunnarsen og Martinus Gunnarsen er tvillinger fra Trofors i Nordland som vant MGPjr 2012 med sangen «To dråper vann», som handler om livet deres. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

Marcus og Martinus (14) invaderes hjemme av beundrere

- Vi har fans på døra hver dag, sier pappa Kjell-Erik Gunnarsen.

Hylende fans, kjærlighetsbrev og sikkerhetsvakter har blitt hverdagskost for tvillingene Marcus og Martinus Gunnarsen (14) fra Trofors i Nordland.

Da de var ni år gamle skrev de låta «To dråper vann», som de fremførte da de vant Melodi Grand Prix Junior i 2012.

Siden den gang har mye skjedd. For halvannet år siden tok Jon F. Leiulfsrud (28) over som manager, med ett mål for øyet:

- Jeg sa til foreldrene at jeg mente at Marcus og Martinus kunne bli Norges mest populære tenåringsartister, og at de hadde mulighet utover dette, sier Leiulfsrud.

Trenger nye forbilder

Det har han også greid å få til ved iherdig jobbing. Marcus & Martinus turnerte med Kreftforeningens Vinterlyd, de var programledere for «Sommer i Dyreparken» på TV 2, og de fikk være med på VG-lista på Rådhusplassen.

- Da var nok særlig ved sistnevnte arrangement at folk for alvor fikk øynene opp for dem.

Leiulfsrud mener det er tre grunner til at de to 14-åringene har gjort så stor suksess. Det ene er musikken, som han mener fenger folk i alle andre.

- Det andre er at barn og unge ikke har så mange forbilder de kan sammenlikne seg med. De som har vært forbilder begynner å bli eldre. Det er vanskelig for en åtteåring å se opp til Justin Bieber, som nå er 22 år, sier Leiulfsrud.

Men det aller viktigste suksessoppskriften er de to ungdommene selv, sier han.

- Gutta har X-faktoren. De er utrolig sjarmerende, og alle som møter dem blir veldig glad i dem, sier han.

- Sier nei til mye

Siden Leiulfsrud overtok som manager har snøballen rullet i høy hastighet. Marcus & Martinus har solgt ut Spektrum to ganger. Musikkvideoen til låta «Elektrisk» har over 22 millioner avspillinger på YouTube.

De ble nominert til tre Spellmann-priser i fjor. Til høsten kommer boka om guttene, og de får samtidig sin egen TV-serie på TV-Norge. I januar neste år slippes kinofilmen.

Det er åpenbart mye på tapetet for to 14-åringer som akkurat har gått ut av 8. klasse. Leiulfsrud sier han tenker mye på at de også må skjerme den og la dem leve et normalt liv.

Han mener det er en klar fordel at de bor i Trofors, et tettsted med 789 innbyggere, og ikke i Oslo.

- De er også vanlige gutter, som spiller fotball og går på skole. De gjør ikke signeringer på alle konserter lenger. Vi sier nei til mye mer enn vi sier ja til. Det er viktig at de ikke gjør ting hele tida, sier han.

Fans på døra

Pappa Kjell-Erik Gunnarsen (45) er alltid med sønnene på reise.

- For oss er det også viktig å følge opp skolen tett. Vi har god dialog med skolen, ogvi jobber med det samme som de jobber med på skolen når vi er på reise, sier han.

Han sier de forsøker å leve et så normalt familieliv som mulig når de er hjemme, men at dette har blitt vanskeligere å få til etter hvert som guttene har blitt mer populære. I ferien har folk valgt å kjøre av E6 for å stikke innom Trofors.

- Nå i ferien kommer det fans hjem til oss på døra hver dag. Vi ønsker at Trofors skal være et fristed hvor de kan koble av fra det trykket som er på dem nå. Vi prøver å skjerme gutta mest mulig, sier Gunnarsen til Dagbladet.

Drømmer om Wembley

Hele familien har gått til anskaffelse av hemmelig telefonnummer. Gunnarsen sier han på et tidspunkt hadde opptil 70-80 anrop fra fans om dagen.

- Vi har kjøpt større postkasse, nå kommer det mellom 10 og 25 brev til gutta fra mange land hver dag, sier han.

Det er godt mulig familien Gunnarsen må kjøpe en enda større postboks i framtida. I hvert fall om Leiulfsruds planer om å erobre det internasjonale markedet slår til.

I mai ga Marcus & Martinus ut tre låter på engelsk, og til høsten slippes det engelskspråklige albumet.

- Gutta har sagt at de drømmer å få spille på Wembley eller Madison Square Garden. Jeg blir ikke overraska om gutta står på en av de scenene om et par år, sier Leiulfsrud.