Marcuses siste ferd

Mens Bernt Hagtvet, Pål Steigan og andre holder på med oppgj ør et etter den hjemlige ml-bevegelsen, er 1968-opprørets ideologiske far stedt til sin siste hvile på en gravlund i Berlin.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BERLIN (Dagbladet): Som nybakt student glemmer jeg ikke stemningen da filosofen Herbert Marcuse sto på talerstolen i Det Norske Studentersamfund 14. september 1969. Mens Daniel Cohn-Bendit og DDR-flyktningen Rudi Dutschke var de revolusjonære organisatorene på gatene i Berlin og Paris, var hvithårede Marcuse ideologen. Sammen med Jürgen Habermas grunnla han den såkalte Frankfurterskolen. Marcuses kapitalismekritikk i boka «Det endimensjonale menneske» ble en bibel for en hel generasjon, i hvert fall ved universitetene på kontinentet.

FOR NOEN DAGER SIDEN

ble ringen på en måte sluttet for meg. Bare noen kvartaler unna der jeg bor, på Dorotheenstädtischen Friedhof, ble Marcuse begravd i byen der han i 1898 ble født som sønn av en jødisk tekstilfabrikant, men som han ble tvunget til å forlate i 1934. Filosofen kom hjem som aske i en pappeske, som sønnen Peter (75) bar gjennom tollen. I over 23 år hadde asken stått hos et begravelsesbyrå i New Haven, Connecticut i USA.

Nå hviler Marcuse sammen med filosofen Friedrich Hegel, forfatteren Bertolt Brecht, teaterlegenden Heiner Müller og andre av de store intellektuelle som Berlin har fostret.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer