Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Mareritt å lage TV-serie av boka mi

Zadie Smiths roman «Hvite tenner» er blitt TV-serie. Men produksjonen av den ville hun ikke ha noe med å gjøre, og kaller jobben et mareritt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Hvite tenner» er suksesshistorien alle debuterende romanforfattere drømmer om. Forlaget var så ivrig etter å skrive kontrakt med jamaicansk-britiske Zadie Smith at de ga henne et forskudd på tre millioner kroner.

Den prisbelønte boka har solgt i millionopplag, og anmelderne har kalt «Hvite tenner» en moderne klassiker.

Romanen følger livet til to familier i London, en jamaicansk-britisk og en bengal-indisk de siste 15-20 årene av det 20. århundre. Det handler om leting etter røtter og historie.

- Jeg prøvde ikke å skrive om rase. Jeg prøvde å skrive om landet jeg bodde i, sier Zadie Smith til The Observer.

Ikke involvert


Smith, som tidligere i sommer kom med sin andre roman «Autografmannen» på norsk, ville ikke bli involvert i TV-produksjonen.

- Jeg fortalte TV-folkene at jeg egentlig ikke brydde meg om hva de gjorde. Med en gang jeg setter punktum i boka, er den ikke lenger min. Den slutter enda mer å bli min når leseren plukker den opp. Når det kommer til TV-versjonen, må du bare stole på evnene til regissøren. Jobben hans må være det reneste mareritt.

Channel 4, som har laget den kritikerroste TV-serien i fire deler, ville ha med Smith som rådgiver under innspillingen.

- Men jeg sa nei med en gang. Romanforfattere vet ingenting om TV. På TV kan du ikke dvele rundt i en halvtime og prøve å forklare Jamaicas historie når handlingen er på det mest dramatiske.

Følte seg skyldig


En dag tok Zadie Smith turen for å se hvordan hennes beskrivelse av livet i den multikulturelle bydelen Willesden nordvest i London ble overført til TV-skjermen.

- Det var teknikere og statister overalt. Folk var sure fordi de måtte stå opp så tidlig, og noen av statistene klagde over kostymene sine. Det var litt skremmende. Plutselig slo det meg at noe som jeg hadde gjort for lenge siden, var grunnen til at alle disse menneskene var gretne klokka åtte om morgenen. Jeg følte meg skyldig og ansvarlig, sier hun.

SUKSESS-FORFATTER: Zadie Smith.
PÅ TV: TV-versjonen av Zadie Smiths suksessroman «Hvite tenner» vises på NRK i kveld. Slik ser Clara (Naomie Harris), Archie (Phil Davis) og datteren Irie (Sarah Ozeke) ut.