TV-anmeldelse: «The Dark Crystal: Age of Resistance»

Mareritt-garanti!

Hvem er dette egentlig laget for?

Vakkert og seigt: «The Dark Crystal» er storslagent, skummelt, og i overkant kronglete, mener Dagbladets anmelder. Video: Netflix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Det er vanskelig ikke å heie på et prosjekt som «The Dark Crystal: Age of Resistance».

Netflix-serien er oppfølgeren til dukkeanimasjonsfilmen «The Dark Crystal» fra 1982, en bekmørk fantasyfortelling laget av visjonære, avdøde Jim Henson, mannen bak «The Muppet Show» og «Fragglene». Filmen har fått kultstatus, og en oppfølger var i mange år under utvikling, uten at noe skjedde, før Netflix kom på banen og gjorde prosjektet til en serie. Skaperne har vært rørende tro mot originalfilmen, ikke minst i produksjonsmetoden. Etter hva jeg forstår er alt vi ser på skjermen nemlig god, gammeldags, analog dukkeanimasjon, og dataanimasjon er kun brukt til å fjerne dukkeoperatørene. Resultatet er slående i sin særegne og anakronistiske visuelle stil: et storslagent fantasyunivers i glitrende farger og hakeslippende fantasi- og detaljrikdom, utenomjordisk og taktilt på en måte dataanimasjon sjelden klarer å være. De lager dem virkelig ikke som dette lenger.

Ugjennomtrengelig

Det er bare synd at serieskaperne har vært like lojale til filmens historiefortelling også, som er såpass klossete og ugjennomtrengelig at jeg skal innrømme at jeg ikke orket stort mer enn ti minutter før jeg skrudde av (for mer tålmodige sjeler enn meg: den ligger også på Netflix). I serien, som foregår før filmen, presenteres nemlig den vakre kloden Thra og alle dens innbyggere for oss via en nærmest parodisk kronglete fantasymytologi og bakhistorie, som ofte kommer i veien for selve plottet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer