Mareritt på Frogner

Dokusåpe med greie råvarer, litt mildt krydret.

TV: «Hellstrøm rydder opp» er en norsk versjon av Gordon Ramsays «Kitchen Nightmares», et rørende genialt konsept som utspiller seg i lokalene til elendige restauranter i Storbritannia og USA. I løpet av en knapp time følger vi et spisested fra kanten av stupet til suksess og glede, alt fordi Gud (Ramsay) har steget ned til mer eller mindre dugelige kokker og kelnere og gitt dem livslysten tilbake. Serien hadde kanskje vært noe mindre medrivende hvis den foregikk i finansmiljø og het «Wall Street Nightmares», men siden en restaurant i så stor grad handler om hygge, nytelse og fellesskap, er det lett å bli berørt og sugd inn i dramaet.

Kort sagt, Eivind Hellstrøm har store sko å fylle når han nå tråkker inn for å redde ti norske spisesteder - og i noen tilfeller kanskje deres gjester - fra døden.

Døden nær

Første oppgave er La Rosa Magra, som ligger ideelt plassert på Frogner, ved Slottsparken.

Her manøvrerer restauratør Salih Sezlin en synkende italiensk gondol bestående av to vimsete servitører, én kokk som ikke får lønn, en overlesset meny og millioner i gjeld. Hellstrøm tester seg gjennom vasne kamskjell, tørr scampi og en osso bucco som han ikke klarer å spise, før han setter i gang ryddingen: Enklere meny, bedre råvarer, kommunikasjon mellom ansatte, et strøk maling og en kokk som oppdager en grønn liten sak ved navn artisjokk.

For snill for TV

Mens Hellstrøm er en dempet herre som har drevet Norges beste restaurant i 25 år, har den skotske hissigproppen Ramsay bygget seg et imperium av michelin-belønte restauranter rundt i verden.

Det som gjør «Kitchen Nightmares» så engasjerende, er at de ansatte vokser med oppgavene (eller ikke) og framtrer som personligheter.

INGEN BAGATELL: Eivind Hellstrøm rydder opp i forbausende dårlig drevne restauranter i ny serie på TV3.
INGEN BAGATELL: Eivind Hellstrøm rydder opp i forbausende dårlig drevne restauranter i ny serie på TV3. Vis mer

Hellstrøms avmålte kjefting går på selvtilliten løs for kokken Sirwan, men medrivende blir det ikke. Kanskje fordi Hellstrøm i for liten grad er et manisk rasshøl av en frelser. Litt skuffende er det også at vi ikke får «kontrollen», der Hellstrøm kommer tilbake en måned seinere for å sjekke standarden. Særlig siden jeg er langt fra trygg på at denne restauranten vil klare seg uten vedvarende guddommelig innblanding.

Mareritt på Frogner