Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Mareritt ved midtsommer

Skvettefilm om dødbringende hemmeligheter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FILM: Hold deg fast i sidemannen! Du kommer til å skvette, hvine og hoppe ut av kinosetet dersom du går og ser danske Carsten Myllerups langfilmdebut. «Midtsommer» slekter på amerikanske hytteturgrøssere av typen «Evil Dead», men følger også regissørens mer hjemmekjære skrekkfilmspor - det som ble tråkket opp av «Nattevakten».

Vi møter en dansk vennegjeng som skal feire avgangseksamen og midtsommernatt ved et sommerhus i de dype svenske skoger. Ting går selvfølgelig ikke helt etter planen, for her lurer digre ugler i mosen. Det dreier seg om selvmord og gjenferd, dype hemmeligheter, sorg og savn. Og en veldig mystisk mann i den svenske skuespilleren Per Oscarssons utgåtte slagstøvler.

Handlingen framstilles så skummelt som den bare kan bli i en skrekkfilm. Den atonale musikken stiller i en klasse for seg. Når disharmoniske toner samvirker med en svært så hemmelighetsfull kameraføring, samt okkulte innslag à la samtalene i den norske klassikeren «De dødes tjern», er det ikke rart man skvetter til, både titt og ofte.

Alt fungerer med andre ord som det skal i en god skrekkfilm, men «Midtsommer» har heller ikke så mye mer enn litt skikkelig hjerteklapp å by på.