DEBATT

Coronaviruset:

Marerittaktige tilstander

Hva om vi er dødsengler?

GODE NOK LIKEVEL: Vi fikk beskjed om at munnbindene vi vanligvis bruker ikke er trygge nok for dråpesmitte. Det ble skrevet advarsler på de mange eskene som står utenfor smitterommene, og plassert esker med de godkjente filtrerende maskene. Neste dag var advarselen strøket over. Munnbindene var med ett gode nok. Foto: Privat
GODE NOK LIKEVEL: Vi fikk beskjed om at munnbindene vi vanligvis bruker ikke er trygge nok for dråpesmitte. Det ble skrevet advarsler på de mange eskene som står utenfor smitterommene, og plassert esker med de godkjente filtrerende maskene. Neste dag var advarselen strøket over. Munnbindene var med ett gode nok. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert
LES ALT OM CORONA

Epidemien er under kontroll. Gladmeldingen kom fra helseminister Bent Høie og Folkehelseinstituttets Camilla Stoltenberg under en pressekonferanse nå mandag. Det er imponerende, og for Oslo universitetssykehus sin del har vi sluppet det kaotiske rushet den overarbeidede administrasjonen har forberedt oss på de siste ukene, med omgjøring av tjenesteplan, ombygging av avdelinger, flytting av personalet.

Det er likevel ikke en følelse av kontroll som preger arbeidsdagen på vår medisinske avdeling på Ullevål.

«En gang blir dette pensum. Å vaske fingrene er viktigere enn latin», sier den ungarske legen Ignaz Semmelweiss til en av sine studenter i Jens Bjørneboes teaterstykke fra 1968. Det dreier seg om noe så enkelt som at Semmelweis forsøkte få sine kolleger til å innse at om de ikke vasket hendene på vei fra likdissekering til barselavdelingen – så drepte de pasientene i stedet for å lege dem. Med det brøt de den velkjente hippokratiske legeeden som sverger til legeguden Apollon om etter beste evne å avstå fra å gjøre skade. For øvrig også et av fire yrkesetiske prinsipp i sykepleie.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer