Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Margaret Atwood kommer til Lillehammer

Og ikke som hologram denne gangen.

FESTIVALKLAR: Margaret Atwood kommer til litteraturfestivalen på Lillehammer til våren. Foto: NTB SCANPIX / Imeh Akpanudosen/Getty Images / LA Times/AFP
FESTIVALKLAR: Margaret Atwood kommer til litteraturfestivalen på Lillehammer til våren. Foto: NTB SCANPIX / Imeh Akpanudosen/Getty Images / LA Times/AFP Vis mer

(Dagbladet:) Margaret Atwood (75) skal holde årets Bjørnsonforelesning under litteraturfestivalen på Lillehammer neste år.

Den kanadiske forfatteren, spesielt kjent for sine dystopiske framtidsromaner, har «gjestet» festivalen én gang før, i 2008.

Men da var det i form av et hologram - det vil si digitalt 3D-bilde. Slik ble hun intervjuet på scenen av Simen Ekern, og signerte til og med bøker med en såkalt «LongPen» - en fjernstyrt robot-penn.

Nå får festivalpublikummet møte henne i kjøtt og blod for første gang.

Samfunnsengasjert
- Jeg synes det er utrolig flott at hun endelig kommer hit. Hologrammet var en artig ting, men det er selvfølgelig noe helt annet at hun kommer hit til Lillehammer, sier festivalsjef Marit Borkenhagen.

- Forelesningen hennes blir et vektig bidrag under festivalen, og jeg gleder meg til å høre hva hun har på hjertet. Hun er en veldig kunnskapsrik og samfunnsengasjert forfatter, sier Borkenhagen.

Atwoods siste bok er «MaddAddam», bok nummer tre i science fiction-trilogien «Oryx and Crake». Hun har også skrevet både noveller, poesi, barnebøker, sakprosa, essays, opera og tv-manus.

Nordisk møte
Foruten Atwood, slipper festivalen i dag ni andre forfatternavn som kommer til Lillehammer neste år.

Borkenhagen er også svært fornøyd med å få besøk av svenske Sara Stridsberg, blant annet kjent for romanen «Drømmefaktultetet», som hun fikk Nordisk Råds litteraturpris for i 2007.

Sammen med blant andre de norske forfatterne Cathrine Knudsen og Lars Petter Sveen skal hun blant annet delta på festivalens nordiske seminar - et lukket arrangement der nordiske forfattere får møtes og diskutere aktuelle problemstillinger.

De andre forfatterne som er klare er Jan Erik Vold, som feirer 50-årsjubileum som forfatter, samt Jonas Garh Støre, og barnebokforfatterne Cornelia Funke, Barbro Lindgren og Håkon Øvreås. Anna Fiske er årets festivalkunstner.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling