KOMMENTARER

Margaret Atwoods feministiske mareritt blir TV-serie i USA

Var hun sanndrømt?

TJENERINNER: «The Handmaid’s Tale», Margarets Atwoods dystopi fra 1985, er blitt TV-serie. Video: Hulu Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Om ikke Donald Trump klarer å «Make America Great Again», har han i alle fall klart å «Make America Read Again», ifølge vittige tunger. Det er muligens ikke statistisk korrekt at amerikanere leser som aldri før, men det er en klar tendens til at lesningen har tatt en spesiell retning etter Trumps inntog. Folk leser dystopiske romaner og endetidslitteratur.

Titler som George Orwells «1984», Aldous Huxleys «Brave New World», Sinclair Lewis’ «It Can’t Happen Here» og Philip Roths «The Plot Against America» topper bestselgerlistene hos Amazon og andre. Nå har Margarets Atwoods roman fra 1985, «The Handmaid’s Tale», og så begynt å krype oppover listene.

Det forklares med at den gjenoppstår som en påkostet TV-serie med premiere i USA like over påske. Men også med at dystopienes mesterinne – Margaret Atwood – så noe for mer enn 30 år siden som er gjenkjennelig i dagens USA: De gjentatte politiske forsøkene på å kontrollere kvinners reproduksjonsevner.

Bildet av forsamlingen av bare menn – dresskledde, middelaldrende republikanere som omgir Donald Trump idet han undertegner presidentordren om stans i pengestøtten til organisasjoner som driver helsestøtte, abort og prevensjonsveiledning til kvinner i u-land – er nesten ikonisk. «The Pussy Grabber» og hans støttespillere.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer