DEBATT

Margen suges ut av helsevesenet av upålitelige politikere

Trenger vi upålitelige politikere?

- UPÅLITELIG: Helse- og omsorgsminister Bent Høie. Foto: Øistein Norum Monsen
- UPÅLITELIG: Helse- og omsorgsminister Bent Høie. Foto: Øistein Norum Monsen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Helseminister Bent Høie (Dagbladet 3.9) «rydder opp» etter - vanskjøttet helsevesen under de rødgrønnes regjeringstid. Men kan vi stole mer på de blågrønne ved Bent Høie enn de rødgrønne? Og kan vi stole på stortingspolitikere?

De rødgrønne satt med all makt og alle midler i åtte år og lovte stort, også i eldreomsorgen. I stedet raknet alt fra innerst til ytterst i norsk helsevesen. Effektive, serviceorienterte nær-sykehus og avdelinger ble støvsuget for kapasitet og midler, og forsøkt lagt ned eller spist opp. Dette var New Public Management (NPM). Ineffektive, plagsomt store «kjøpesenter» av helsefabrikker som OUS ble etablert med manglende oversikt over pasienter og deres behov. «Gevinsten» gikk til de regionale helseforetak (RHF) og deres avleggere. Ressurser til god pasientbehandling og sikkerhet forsvant.

Statistisk Sentralbyrå (SSB) viser klar nedgang i behandlingstid og kapasitet innen psykiatri, rusmiddel og somatiske institusjoner siden 2007. I alt 3400 somatiske behandlingsplasser er fjernet siden 2003 til tross for voksende befolkning. I 2013 var det bare 13700 somatiske behandlingsplasser. Samtidig reduseres dagbehandling i spesialisthelsetjenesten med 26 prosent. Bare polikliniske konsultasjoner øker; som resultat av ventelistegarantien.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer