ALVORLIG FOR DEMOKRATIET:Filmskaper Ulrik Imtiaz Rolfsen er dømt til å vise PST upublisert materiale fra sin dokumentarfilm om det islamistiske ekstremistmiljøet i Norge. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
ALVORLIG FOR DEMOKRATIET:Filmskaper Ulrik Imtiaz Rolfsen er dømt til å vise PST upublisert materiale fra sin dokumentarfilm om det islamistiske ekstremistmiljøet i Norge. Foto: Anita Arntzen / DagbladetVis mer

- Marginale kilder vil ikke lenger snakke

Filmskaper Ulrik Imtiaz Rolfsen mener det er et demokratisk problem at Politiets sikkerhetstjeneste (PST) får lov til å se filmopptakene de beslagla hos ham tidligere i juni.

- Hvis man gir politiet makt til å gå utenom kildevernet, er det svært alvorlig for demokratiet. Det vil få implikasjoner for den gravende journalistikken, sier Rolfsen til Aftenposten.

Rolfsen sier han ikke er bekymret for egen karriere, men at han frykter at kilder ikke lenger vil snakke med verken ham eller pressen.

I går avgjorde Oslo tingrett at PST får se beslaglagt materiale fra en dokumentarfilm Rolfsen jobber med. Klippet skal vise en terrorsiktet 18-åring som angivelig skulle reise til Syria.

- Mye av det jeg lager, kommer fra et marginalisert miljø, være seg kriminelt eller politisk. Når de hører at politiet bare kan komme og hente ut mitt upubliserte materiale, vil folk komme til å bli redde, tror han.

Prinsippsak Det var 8. juni at PST beslagla upublisert opptaksmateriale til en dokumentarfilm om Ubaydullah Hussain og det norske ekstremistmiljøet hjemme hos filmskaperen. Oslo tingrett ga fredag PST medhold i at beslaget var riktig.

I materialet er det også opptak av 18-åringen som er varetektsfengslet, siktet for forsøk på å slutte seg til ekstremistgruppen IS i Syria. 18-åringen ble pågrepet samme dag som PST beslagla filmopptakene.

Generalsekretær og sekretariatsleder for Norsk Presseforbund, Kjersti Løken Stavrum, kaller saken en prinsippsak og er derfor glad for at kjennelsen ble anket.

- Slik jeg ser det, kan ikke kildevernet bare handle om kildens identitet, men også hvilken informasjon som er formidlet, sier Stavrum til Aftenposten.

Hun håper anken får domstolen til å se nærmere på verdien upublisert materiale har mot kildevernet.

Bevis Ifølge PST-sjef Benedicte Bjørnland er det grunn til å tro at opptakene inneholder bevis for forsøk på rekruttering til en terrororganisasjon.

Ettersom Rolfsen og hans advokat Kim Gerdts anket vedtaket og begjærte oppsettende virkning, har PST ennå ikke hatt mulighet til å gå gjennom materialet. Gerdts sier han ikke ble overrasket over fredagens kjennelse.

- For så vidt ikke. Jeg var forberedt på at det kunne gå begge veier, sa han til NTB fredag. (NTB)